Szakértő: Európa öt éven belül leválhat az orosz gázról

2022. augusztus 30. 15:22
Pletser Tamás arról beszélt a Klubrádiónak, hogy az idei és a jövő évi tél lesz kritikus Európa és benne Magyarország energiaellátottsága szempontjából. 

A magas energiaárak az orosz-ukrán háború nélkül is bekövetkeztek volna. Az elmúlt 10 évben Európa olcsón tudott nagy mennyiségű földgázt vásárolni Oroszországtól. Azonban emiatt kevesebb olyan beruházás valósult meg, amely a fosszilis energiahordozók felhasználására irányult volna. Az alacsony beruházási aktivitást nem tudja kielégíteni a gyorsan növekvő gazdaság igényeit – nyilatkozta Pletser Tamás a Klubrádiónak.

Az Erste Befektetési zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint Oroszország és Európa kölcsönös függésben állnak egymással energiagazdaságilag,

az Európa Unió a földgázimportja 40 százalékát Oroszországtól szerzi.

Pletser úgy véli, az Unió 5 éven belül a megszabadulhat az orosz gázfüggőségtől. Ehhez egyrészt bizonyos iparágak leépítése vagy más energiaforrásokra való átállítása szükséges, például kőszénre, illetve megújuló energiára – vélekedett a szakértő.

„Oroszország oldaláról nézve pedig az látszik, hogy nagy érvágás lenne számukra, ha nem kereskedhetnének Európával, mivel exportja háromnegyedét az Unió országainak szállítja. Oroszország számára Törökország és Kína jelentenek még lehetséges exportpartnereket. Azonban az ide vezető gázvezetékek kisebb kapacitásúak. A cseppfolyós gáz kitermelésére és szállítására alkalmas technológia alkalmazását pedig az EU szankciói lehetetlenítik el számukra” – fejtette ki a szakértő, aki szerint

az idei és a jövő évi tél lesz kritikus Európa és benne Magyarország energiaellátottsága szempontjából. 

„Oroszország évi 155 milliárd köbméter gázt szállított Európának, azonban a háború óta különösen megbízhatatlan partnerré vált. Az orosz gázfüggőségtől való elszakadás nem megy egyik napról a másikra, de már elkezdődtek az erre irányuló folyamatok” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI Fotó, Máthé Zoltán

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés