Az Európai Bizottság reagált a magyar kormány válaszára

2022. augusztus 24. 8:21
Brüsszelnek egy hónapja van arra, hogy eldöntse, pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak – számol be a Szabad Európa.

„Az Európai Bizottság alaposan górcső alá veszi a magyar választ, és a rendelkezésére álló egy hónapos határidőn belül dönt az esetleges további lépésekről” – közölte a Szabad Európa kérdésére válaszolva a testület illetékes szóvivője, erről a lap számol be.

A Szabad Európa emlékeztet, az Európai Bizottság április 27-én indította el az eljárást, azt vélelmezve, hogy Magyarországon jogállami hiányosságokra is visszavezethetően nincsenek átfogó garanciák az unió pénzügyi érdekeinek védelmére. A bizottság aggályai az uniós pénzek kezelésére létrehozott magyar intézményi struktúra működésének egészét érintik: a költségvetés végrehajtásáért felelős hatóságok működését, a pénzügyi ellenőrzést, az auditot, a nyomon követő (monitoring-) rendszert és a felelős hatóságok elszámoltathatóságát. Ezen túl a bizottságnál a közbeszerzési rendszer átlátható működését sem látják biztosítottnak, és mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon az

EU pénzügyi érdekei fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A testület súlyosbító körülményként tekint az átfogó korrupcióellenes keret hiányára és arra, hogy megítélése szerint csorbát szenved a visszaélések és csalások felderítéséért felelős nyomozati és vádhatósági tevékenység függetlensége.

Újvári Balázs bizottsági szóvivő kedden újságírói kérdésre válaszolva három elemet emelt ki. Ezek a következők: „Az állami hatóságok törvénytelen döntései megelőzésének hiánya, az összeférhetetlenség megelőzését biztosító mechanizmusok hiánya és az európai források terhére elkövetett csalások hatékony kivizsgálását és a felelősségre vonást akadályozó korlátok megléte.”

Az EB-nek most egy hónapja van arra, hogy eldöntse, pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak, amelynek elvileg egy hónapra rá (október végéig) minősített többséggel döntést kell hoznia a javaslatról.

 

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (b), Gasper Dovzan szlovén, Ana Paula Zacarias portugál és Sophie Wilmes belga Európa-ügyi miniszter (j) társaságában az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2022. március 22-én.MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

Összesen 215 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

X. Rasszista vagy

Hiába kíváncsiskodsz. Lefújták, elhallgatták, sarokba söpörték.
Engem érdekelne az Ursula és a pfizer közötti sok sms, de hát elvesztek.

Nem fiacskám, nem kuncsorog, követeli azt, ami jár.

Én is idézek: "A Szabad Európa emlékeztet, az Európai Bizottság április 27-én indította el az eljárást, azt vélelmezve, hogy ..."

Tehát nincs konkrét, paragrafusokra helyezett jogalap, hanem vélelmek vannak. Vélelmek, fizetett NGO-k fizetett "jelentéseire" alapozva. És arrafelé ezt nevezik jogállamnak.

Bizonyítottnak látják... ez megint olyan sejtelmes megfogalmazás. Nem azonos azzal, mintha azt írnád: bebizonyítják, vagy bizonyították. Látod az ilyen egyrészt-másrészt megfogalmazáson alapuló sumákolós libernyák dumával hülyítenek benneteket.

"Ki mást is kellett volna a rezsimnek ebben az európai biztonságpolitikai helyzetben kitüntetni?!"

Tippelhetek kikre gondolsz? Az EB amatőr kategóriás vezetője, Ursula érdemelné? Esetleg a ruha szellőztetését javasló Timmermans, vagy a vicsorogva ordítozó Verhofstadt? Netán érdemei elismerése mellett utólagosan Cohn Bendit? Vagy az atom indítógombot megnyomni kész, a brit miniszterelnöki posztra pályázó Liz Truss? Esetleg a saját országának érdekeit is feladó Scholz?

De megyek feljebb, csak nem egyenesen Joe Biden? Mesélj, idegen idoljaid közül te kiket tartanál érdemesnek?

De most kapok a fejemhez, hisz kimaradt a legkézenfekvőbb személy. Ugye te Zelenszkijnek adnád?

Nem kell ez a hosszú, felétek kötelezően mantrázott duma: közösen felvett, közösen törlesztendő kölcsön ránk eső része jár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés