Szakértő: Moldova lehet Putyin új célpontja

2022. augusztus 19. 20:42
Jurij Felsztinszkij szerint az orosz erők valószínűleg Moldovát veszik célba, ha sikerrel járnak Ukrajna megszállásában.

Oroszország továbbra is arra összpontosítja katonai erejének nagy részét, hogy megszerezze az ellenőrzést a kelet-ukrajnai Donbasz régió felett, amely a háború kezdettől fogva a csaták középpontja. Miután a főváros, Kijev bevétele nem sikerült, az orosz erők egyre inkább a keleti harcokra összpontosítanak. Hónapok óta tart a nemzetközi közösség attól, hogy hasonló inváziót indítanak az Ukrajnától délre fekvő kis ország, Moldova ellen is. A harcban álló szomszédjához hasonlóan Moldova is szovjet terület volt 1991 előtt. Az Ukrajnával határos Dnyeszteren túli régiója is van, amelyet Moszkva elismer, de az ENSZ egyetlen más tagja sem – írja a Newsweek.

Sokan azt feltételezik, hogy az orosz erők egy ukrajnai győzelem után átvennék az irányítást Moldova felett. De Jurij Felsztinszkij író, történész és Oroszország geopolitikai történetének szakértője az Express UK-nak azt mondta, hogy Moldova inváziója már sokkal hamarabb megkezdődhet: „Még mielőtt végeznének Ukrajnával, ha közben elérik Transznisztriát, akkor ott háborút kezdenek”. 

Moldova abban a pillanatban kerülne veszélybe, amint Oroszország megindul Dnyeszteren túlra. Ha az ukránok nem tudják őket feltartóztatni, akkor elérik Dnyeszteren túli területeket, és háborút indítanak Moldovában. Moldova pedig nem tagja a NATO-nak.”

Felshtinsky úgy gondolja, hogy Putyin soha nem elégszik meg azzal, hogy megszerezze a jelenlegi invázió ürügyéül szolgáló szakadár ukrajnai Donbasz régiót, vagy bármely más, jelenleg a csapatai által ellenőrzött területet.

Az alapokat Moldovában már lerakták”

– magyarázta: „A Szovjetunió bukása óta mintegy 2000 orosz békefenntartó tiszt állomásozik Transznisztriában, és az elmúlt évtizedben megkezdték az orosz útlevelek kiadását az orosz ajkú lakosság számára”.

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés