Árt Pekingnek az orosz barátság

2022. augusztus 19. 22:12

Rostoványi András
Népszava
A régiónkban egyébként sem áll jól Peking szénája.

„A magát hivatalosan semlegesnek valló Kína egyensúlyozásra törekszik: elmélyíteni a »határtalan« stratégiai partnerségét Oroszországgal, de megőrizni a jó kapcsolatokat a Nyugattal is. Peking ennek jegyében fokozta a nyugati szankciók nyomán jelentősen olcsóbbá vált orosz energiaimportot, mindeközben azonban a kínai állami cégek a színfalak mögött bizonyos büntetőintézkedések betartására törekszenek. A lavírozás közepette Kína azonban néha látványosan oroszbarát lépéseket vagy nyilatkozatokat tesz, amelyek a magyarázkodások dacára is negatív fogadtatásra találnak az Ukrajnával szimpatizáló országokban, köztük Közép- és Kelet-Európában.

A régiónkban egyébként sem áll jól Peking szénája. Az Orbán-kormány vezette Magyarországot, illetve Szerbiát leszámítva a közép- és kelet-európai nemzetek egyre jobban távolodnak Kínától. Ez a folyamat már tavaly megindult, miután óriási visszatetszést keltett a térségben, hogy a kínai diplomáciai agresszíven lépett fel Litvániával szemben a Tajvan Vilniusban nyitott képviseletét övező névvitában. Az ukrajnai háborúval összefüggésben tanúsított kínai kettős beszéd csak tovább erősítette a trendet. Észtország és Lettország múlt héten jelentette be, hogy kilépnek a közép- és kelet-európai országok és Kína között 2012-ben megalakult egyeztetési fórumból. Mindkét balti állam döntésében közrejátszott, hogy a pekingi vezetés nem ítélte el egyértelműen az Ukrajna elleni orosz agressziót. Litvánia már tavaly tavasszal távozott, ezáltal a nemrég még »17+1« formátumú kezdeményezés mára »14+1« tagúra zsugorodott.”

Nyitókép: Alexei Druzhinin/AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 217 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a régiónkban rosszul álló pekingi széna még egy ilyen fiatal szivartól is szürreális. A dolgok nem ismerése nem jelenti a dolgok nem létezését. Valami a dübörgő kisegérről meg az elefántról jut az ember eszébe.

Pillanatnyilag csak azt látjuk, hogy a transzatlanti világ már agresszióval akar érvényesülni. Nem csak szerte a világban, ahová saját felfogású demokráciáját exportálna, hanem nálunk is, a lengyeleknél is. Társadalomtól és természettől idegen, mesterséges ideológiával, azoknak normává alakításával teremtené meg az ürügyet, hogy országok belügyeibe beavatkozhasson. Szovjet módszer, ezt már ismerhetjük.

Ám ez a módszer ellenkezést vált ki, az egykor csodált nyugat leesett a piedesztálról. Az ukrajnai háború erre csak rátett egy lapáttal. Nyilvánvaló, hogy az eurázsiai együttműködés az USA marginalizálódását jelentené. Európa ezzel csak nyerhetne, ha engednék saját lábára állni. De Európában sikerült két háborút kiprovokálni, amelyben Európa és Oroszország veszített, az USA nyert. Az EU vezetői mind uniós, mind tagállami szinten az USA zsebében vannak.

András!

mehetsz a pénztárhoz.....nem veszitek észre, hogy mennyire nevetségesek vagytok. Hol vannak már azok a szép idők, amikor a Népszava az élharcosa volt a szovjet-magyar barátságnak.....ügyeletes segg nélkül nem tudtok élni.

Az oroszok a tények alapján agresszorok, ezt el lehet ítélni, de az előzményeket nézve meg lehet érteni. Nem reagáltak másképpen, mint ahogyan hasonló helyzetben, 1962-ben az USA reagált volna, ha Hruscsov akkor nem vonul vissza. Az USA most nem vonult vissza. Már máskor is leírtam, Putyinnak ma annyira van igaza, amennyire igaza volt annak idején Kennedynek.

Ukrajnát módszeresen készítették fel arra, hogy az USA ismét más ország területén, most Ukrajnában, ukránok emberáldozata árán háborúzhasson a saját világuralmi érdekeiért. Amikor úgy látták, elérkezett az idő, csapot, papot hátrahagyva vonultak ki Afganisztánból. Az USA szintet lépett, az orosz határ mentén kezdett háborút, nyílt fegyverszállításokkal, műholdas információkkal támogatva Ukrajnát. De facto hadviselő fél lett az EU azon tagállamaival együtt, akik nem férnek a bőrükbe, hogy akár saját kárukra is szintén hadviselő félként viselkedjenek.

Az oroszok türelmének a határát február 24-én sikerült átlépni. A következő határ átlépésére még várni kell, de az oroszoknak már nincs hová hátrálniuk. Az oroszok ennél többre is képesek, az amerikaiak szintén. De az emberáldozatot csak az uránok és oroszok adják - egyelőre.

Tartós gazdasági együttműködés nem társadalmi berendezkedés függvénye. Ha az lenne, akkor a nyugat nem működne együtt rengeteg, általuk diktatúrának minősített országgal. De említhetem azt is, hogy a minket folyamatosan vegzáló nyugat cégei jól érzik magukat nálunk. Most talán kicsit jobban, mert úgy tűnik, nálunk télen is lesz energia, ami a működésükhöz kell.

És ne felejtsük, a nyugati kormányokat a gazdaság szereplői tartják el. Hacsak nem jut odáig a politika, hogy őket is kikezdi.

Egykor még Merkel is beszélt erről, mint ahogyan a multikulturális társadalom csődjéről is. Aztán jött az a bizonyos lehallgatás, és ezekről többé nem esett szó. Ki tudja, mit lehetett volna találni Merkel NDK-s múltjában.

Van alapja annak, amikor azt szokták emlegetni, hogy az európai technológia az orosz természeti kincsekkel összefogva az USA rémálmát jelenti. És ha meggondoljuk, egy erős, 500 milliós Európának mi félnivalója lehetne a 140 milliós, gazdaságilag gyengébb Oroszországtól?

Mind Brzezinski, mind Kissinger elmondta, hogy Oroszországnak Ukrajna a vörös vonalat jelenti. Nem véletlenül akadályozták meg a kijevi puccsal, hogy Janukovics az EU társulás helyett a Putyin által gründolt orosz-belorusz- kazah gazdasági szövetségbe vigye Ukrajnát. Az USA-nak ugyanazt jelentené Mexiko és Kanada orosz befolyásolása, mint az ukrajnai USA hatalom. Nyilván esély nincs arra, hogy ezekben az országokban ilyen orosz befolyás jöjjön létre, de példának megfelel.

Az orosz expanzió emlegetői mindig hallgatnak a sokkal több rombolással, áldozattal járó világszerte folytatott amerikai expanzióról. De miért kéne a világnak a mindenbe beavatkozó USA érdekei szerint működni? Miért nem jön elő a fékek és ellensúlyok fogalma a világot egyetlen ideológia mentén uralni akaró USA esetében? Ezt a háborút, mindegy, ki, hogyan moralizál, az oroszoknak kell megnyerni, Európa csak ezzel járhat jól. Ez talán gátat vetne az USA-ból ide is áramló idiotizmusnak. Reményt ad az, hogy az USA az ilyen típusú háborúit nem tudta megnyerni. Csak fel kell idézni a kétségbeesett szöuli menekülés képeit, vagy az afganisztáni menekülést. És azt, ahogyan magukra hagyták az ottani segítőket. Amikor moralizálunk, akkor gondoljunk erre is.

És ez a szerződés miért nem tartalmazza, hogy ezt a területi integritást folyamatos provokációkkal tilos veszélyeztetni? Te nem látsz tovább az orrodnál? Ez nem több annál, mint amikor évtizedekkel ezelőtt még előfordult, hogy a belvárosban a kis cigány gyerek oda jött kéregetni, ha nem adtál pimaszkodott, volt, hogy leköpött. Pár lépésről pedig a család vigyázott a gyerek területi integritására - akarom mondani, testi épségére.

Az amerikai felügyelettel, Victoria Nuland jelenlétével, végrehajtott kijevi puccs után - hol volt akkor a szuverén Ukrajna? - az ukrán nacionalisták halottakkal járó provokációk sorát követték el. Provokáció volt, hogy Ukrajna USA felvonulási területté tette az országot. Provokáció volt, mert amíg a hidegháború idején a NATO 2000 kilométerre volt Moszkvától, addig ez már a balti államokkal 600 kilométerre csökkent, Ukrajna esetében pedig 500 kilométer lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés