Tömeges zavargásoktól tart Berlin

2022. augusztus 17. 21:18
A németek frusztráltak az energiaválság és az infláció miatt.

Egyre több német politikus figyelmeztet arra: ősszel és télen jelentős méretű tiltakozásokra kerülhet sor az energiaválság miatt. Míg a kormány a szélsőjobboldalt okolja a társadalmi béke megzavarásáért, a németek nem tartják megfelelőnek a kormány intézkedéseit – írja a Magyar Nemzet.

„A németek 65 százaléka tart attól, hogy ősszel és télen tömeges tüntetések és zavargások lehetnek az orosz–ukrán háború nyomán kialakult energiaválság miatt” – az Insa közvélemény-kutató felmérése egybecseng azoknak a német politikusoknak a nyilatkozataival, akik hasonló forgatókönyvet vázoltak fel.

A tüntetők már nem a koronavírusról vagy az oltásokról beszélnek. Más területeken próbálnak apellálni az emberek aggályaira és félelmeire. Olyan, mintha az állam új ellenségeivel lenne dolgunk”

– közölte a napokban Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány belügyminisztere, utalva arra: ugyanazok a csoportok fogják szervezni a tüntetéseket, amelyek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen is tiltakoztak az elmúlt két évben.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy a politikus szerint ezeket az embereket most a háború, a növekvő energia- és üzemanyagárak, illetve a hideg lakások ösztönözhetik arra, hogy erőszakos megmozdulásokat szervezzenek a télen, ezért a tartományi rendőrséget már most felszerelik a tüntetések kezelésére alkalmas eszközökkel.

Ennél keményebben fogalmazott nemrég Stephan Kramer, a türingiai alkotmányvédelmi hivatal vezetője, aki szerint a demonstrálók célul tűzhetik ki a kormány megdöntését is.

Érzelmileg felfűtött, erőszakos, a jövőt illetően pesszimista hangulat van a légkörben. Megingott az államba, annak intézményeibe és a politikai szereplőkbe vetett lakossági bizalom”

– idézte a lap Stephen Kramert.

A szélsőségesek méregtől átitatott német télről álmodnak”

– figyelmeztetett ugyancsak Jörg Müller, Brandenburg alkotmányvédelmi hivatalának feje.

Az orosz–ukrán háború és a Moszkvával szemben kivetett uniós szankciók hatására Németországban is az egekbe szökött az infláció, Oroszország pedig jelentősen csökkentette a Németországba irányuló gázszállítás mennyiségét az Északi Áramlat vezetéken keresztül. A gázimportőröknek ezért más forrásból és jóval drágábban kell földgázt szerezniük, hogy elláthassák ügyfeleiket. Berlin mindeközben a még működésben lévő atomerőművek végleges leállítására készül az év végén, növelve annak a kockázatát, hogy Németország energiahiánnyal, a háztartások pedig magas rezsiköltségekkel szembesülhetnek a télen – írja a Magyar Nemzet.

Nyitókép: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 248 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ijesztő, hogy az orosz-ukrán háború kellett ahhoz, hogy az ember valamiféle lehetőséget lásson arra, hogy nyugati lemming barátaink letérjenek a szakadék felé vezető útról. De dicséretet érdemelnek az agyament zöld, meg globalista-liberális politikusok is Németországban, meg szerte Európában, mert hozzánemértésük nélkül jóval kisebb lenne az esély a tömeges zavargásokra, kormánybuktatásokra és a nacionalista konzervatív erők hatalomba kerülésére. Jövő tavaszra az éhes, szegény és fázós európaiak új világot teremthetnek..

És a hazai, elég vérszegény tüntetések milyen rutin alapján működnek? Visszatérve a németekre, arrafelé rosszabbul bírják majd a gyűrődést, főleg, ha rájönnek, hogy a jólét helyét felváltja az ideológia. Eddig még bármilyen hülyeséget beadhattak nekik, de ami most várható, arra nem lesz magyarázat. Főleg, ha számon kérik, az energia kérdésben tett egykori fennhéjázó kijelentéseket, összevetve a kialakult helyzettel. Ahhoz pedig nem kell szélsőjobbosnak lenni, hogy megkérdezzék, mi közük van Ukrajnához.

Azért, mert eddig a németnek hiányos volt a valóság érzékelése, még nem várható, hogy nem fog rátalálni.

A németországi elégedetlenséget nem az ott élő magyarok fogják generálni. Nekik jó lenne a mai német életszínvonal töredéke is, de az eddig elkényeztetett németnek az kevés lesz.

Németország, mint amerikai gyarmat már elesett.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés