Ukrajnával véget ér a harci helikopterek korszaka?

2022. augusztus 16. 6:33
A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, az Ukrajnában látottak egy korszak végét is jelezhetik.

Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. De az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora? – teszi fel a kérdést a privatbankar.hu.

Harci helikopterek kudarca az orosz-ukrán háborúban

A lap emlékeztet: az orosz invázió első napján egy deszantosokkal tömött szállítóhelikopterekből és légi fedezetet nyújtó KA-52-esekből álló flotta egység támadta meg a Kijev közeli Hosztomel ukrán repülőteret, hogy elfoglalásával előretolt hídfőállást képezzen az ukrán főváros elleni támadáshoz.

Mint felidézik: ugyan a repülőteret egy időre sikerült az oroszoknak elfoglalniuk, az ukrán ellentámadás hamarosan sikerrel járt, a hadműveletben pedig a különleges egységek számos tagja mellett több orosz helikopter is odaveszett, köztük legalább két KA-52-es is.

Az internetet elárasztották a lelőtt orosz helikopterekről készült fotók és videók

– mutat rá a portál. Mint írják, az ukrán adatok szerint az oroszok augusztus elejéig közel kétszáz helikoptert vesztettek, és ezek közül legalább 15 KA-52 is volt. De arányaiban hasonlóak lehetnek az ukránok veszteségei is.

Mint a cikk fogalmaz: könnyű belátni, hogy ez nem volt fenntartható, és a parancsnokok vélhetően ezért csökkentették a bevetések számát és változtattak taktikát mindkét oldalon.

A kudarc oka

A privatbankar.hu cikkében arra is kitér, hogy a vállról indítható, légi célpontok ellen bevethető rakéták (angol rövidítéssel MANPAD-ek) félelmetesen hatékonyak a helikopterek ellen, noha egyáltalán nem új szereplői a csatatereknek.

A lap szerint a helikopterek ráadásul nemcsak a levegőben sérülékenyek, hanem a földön is.

Például akkor, ha az a cél, hogy a helikopterek biztosítsák az elsődleges támogatást a földön harcoló egységeknek, akkor e gépeknek a frontvonal közelében, felszállásra kész állapotban kell várakozniuk. Egy ilyen repülőtér jól bemérhető, és kellő hatótávolságú tüzérséggel célba is vehető – írja privatbankar.

A lap eredeti, teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: MIGUEL MEDINA / AFP

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés