Ukrajnával véget ér a harci helikopterek korszaka?

2022. augusztus 16. 06:33

A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, az Ukrajnában látottak egy korszak végét is jelezhetik.

2022. augusztus 16. 06:33
null

Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. De az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora? – teszi fel a kérdést a privatbankar.hu.

Harci helikopterek kudarca az orosz-ukrán háborúban

A lap emlékeztet: az orosz invázió első napján egy deszantosokkal tömött szállítóhelikopterekből és légi fedezetet nyújtó KA-52-esekből álló flotta egység támadta meg a Kijev közeli Hosztomel ukrán repülőteret, hogy elfoglalásával előretolt hídfőállást képezzen az ukrán főváros elleni támadáshoz.

Mint felidézik: ugyan a repülőteret egy időre sikerült az oroszoknak elfoglalniuk, az ukrán ellentámadás hamarosan sikerrel járt, a hadműveletben pedig a különleges egységek számos tagja mellett több orosz helikopter is odaveszett, köztük legalább két KA-52-es is.

Az internetet elárasztották a lelőtt orosz helikopterekről készült fotók és videók

– mutat rá a portál. Mint írják, az ukrán adatok szerint az oroszok augusztus elejéig közel kétszáz helikoptert vesztettek, és ezek közül legalább 15 KA-52 is volt. De arányaiban hasonlóak lehetnek az ukránok veszteségei is.

Mint a cikk fogalmaz: könnyű belátni, hogy ez nem volt fenntartható, és a parancsnokok vélhetően ezért csökkentették a bevetések számát és változtattak taktikát mindkét oldalon.

A kudarc oka

A privatbankar.hu cikkében arra is kitér, hogy a vállról indítható, légi célpontok ellen bevethető rakéták (angol rövidítéssel MANPAD-ek) félelmetesen hatékonyak a helikopterek ellen, noha egyáltalán nem új szereplői a csatatereknek.

A lap szerint a helikopterek ráadásul nemcsak a levegőben sérülékenyek, hanem a földön is.

Például akkor, ha az a cél, hogy a helikopterek biztosítsák az elsődleges támogatást a földön harcoló egységeknek, akkor e gépeknek a frontvonal közelében, felszállásra kész állapotban kell várakozniuk. Egy ilyen repülőtér jól bemérhető, és kellő hatótávolságú tüzérséggel célba is vehető – írja privatbankar.

A lap eredeti, teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: MIGUEL MEDINA / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. augusztus 16. 14:51
1. A fronton az ellenség támadásához egy helikopternek nem kell ellenséges terület fölé repülnie. A saját légtérből lövi az ellenséget. 2. Ha mélyen az ellenség hátországába kell bevetésre mennie egy helikopternek, akkor földközelben repül, így nem veszik észre a radarok, és ha éppen egy ellenséges gyalogos feje felett is repül át, akinek éppen ilyen vállról indítható légvédelmi rakétája is van, neki akkor sincsen ideje azt elindítani. Amire észreveszi a helikoptert addigra az már el is tűnt. Szóval ez a cikk már megint csak álmodozik. Nem csak a helikoptereket, de a tankokat is le szokták szólni, hogy elavultak. Hát ilyen légvédelmi meg tankelhárító fegyverekkel nem fog soha senki háborút nyerni. Legjobb védekezés a támadás. A támadó választja meg a támadás helyét, idejét és módját.
Pathfinder76
2022. augusztus 16. 10:29
Irakban is hullottak a helikopterek,de akkor valahogy nem jósolták a helikopteres harcászat végét... https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_aviation_shootdowns_and_accidents_during_the_Iraq_War
olajfa1
2022. augusztus 16. 09:51
Nem a helikopter korszaka szűnt meg hanem annak "bevetési használatának a feltétele, és módszere"...
Péterffy
2022. augusztus 16. 09:45
"Attól, hogy a kacsa nem tud úszni, még nem a víz a hülye." Fú, de butácska egy cikk. A nyugati hatalmak jól mérték fel az orosz légi fenyegetést (ami tényleg bedarálta volna az ukránokat pár nap alatt) és a legkézenfekvőbb megoldást küldték Ukrajnába: most minden második bokorban vállról indítható légvédelmi rakéta (manpad) van, így elég meglepő, hogy az oroszoknak "csak" ekkora forgószárnyas-veszteségük van. Szóval nem a helikopterek a szarok, hanem a védelmi fegyverekből van szürreálisan sok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik