Nagy a tét: az ENSZ főtitkára Ukrajnában találkozik Erdogannal és Zelenszkijjel

2022. augusztus 16. 20:01
A főtitkár pénteken Odesszába is ellátogat majd.

Csütörtökön találkozik egymással az ukrán fővárosban Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az ENSZ szóvivője jelezte, a főtitkár pénteken Odesszába is ellátogat, ahonnan az ENSZ-megállapodás keretében újraindult a gabonaexport.

Guterres a nyugat-ukrajnai Lembergben találkozik Zelenszkijjel – közölte Stephane Dujarric, a szervezet szóvivője, majd jelezte, megvitatják a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetet, valamint az Oroszországgal fennálló konfliktus politikai megoldásának megtalálását. Az elmúlt hetekben több támadás is érte az erőművet, a felek egymást okolják a támadás miatt. 

Az ENSZ közölte, hogy segíthet elősegíteni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek Kijevből Zaporizzsjába történő látogatását, de Oroszország szerint túl veszélyes lenne bármilyen misszió, amely az ukrán fővároson keresztül haladna.

Guterres szombaton Isztambulban meglátogatja a Közös Koordinációs Központot, amely orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztviselőkből áll, és amely az ukrán gabona és műtrágya fekete-tengeri exportját felügyeli. A múlt hónapban három fekete-tengeri kikötő blokádját feloldották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette több százezer tonna ukrán gabona elszállítását a vevőknek. Az ENSZ szerint az alku célja a súlyosbodó globális élelmiszerválság enyhítése.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal/AFP

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd ha Washington és Moszkva is ott lesz a tárgyalóasztalnál.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés