Keresztülment a törvényhozáson Biden reformcsomagja

2022. augusztus 13. 17:50
437 milliárd dollár plusz kiadás mellett állítólag tíz év alatt 740 milliárd dollár plusz bevételt is hoz.

A szenátus után az amerikai törvényhozás alsóháza is elfogadta helyi idő szerint péntek este a gazdasági stabilitásról szóló, több milliárd dolláros törvénycsomagot, így az már csak Joe Biden amerikai elnök aláírására vár. A képviselőház a pártvonalak mentén, 220 demokrata párti képviselő támogatásával és a Republikánus Párt 207 képviselőjének ellenzésével, az ehhez szükséges egyszerű többséggel fogadta el a 430 milliárd dolláros törvénycsomagot.

Az úgynevezett infláció elleni törvénycsomag végső soron nem csak az államkassza veszteségét igyekszik csökkenteni különféle adóreformokkal - 739 milliárd dollár bevételt generálva az Egyesült Államoknak -, de a klímavédelem szempontjából is jelentős, pozitív változásokat ígér - írja a Reuters hírügynökség. A Biden-kormány mindezt többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével, a vényköteles gyógyszerek árazásának megreformálásával, valamint a nagyvállalatokra érvényes, 15 százalékos vállalati minimumadó kivetésével tervezi elérni.

A felsőház múlt vasárnap fogadta el a törvényjavaslatot. A maratoni, 27 órás felsőházi ülés során részletes szavazást tartottak, s a törvénycsomag szinte minden pontját külön-külön megvitatták. A szavazáson 50 szenátor támogatta és ugyanennyi ellenezte a csomagot, így végül Kamala Harris demokrata párti alelnök - aki egyben a felsőház elnöke - szavazata volt a döntő, ami a törvénycsomag elfogadásához vezetett a szenátusban.

Joe Biden azt ígérte, már a jövő hét elején aláírja a törvényt, szeptember 6-án pedig az infláció elleni történelminek nevezett törvénycsomag apropóján a Fehér Házban ünnepséget tartanak. A republikánus párti képviselők ellenezték a törvényjavaslatot, mert szerintük a vállalatok megadóztatása munkahelyek elvesztésével jár, és csak tovább súlyosbítja az inflációt. A Demokrata Párt képviselői mindazonáltal üdvözölték a döntést, és abban bíznak, hogy az intézkedések javítják esélyeiket a novemberi kongresszusi választásokon. Az előzetes felmérések szerint ugyanakkor a Republikánus Pártnak van nagyobb esélye többséget szerezni a képviselőházban, de még akár a szenátusban is.

(MTI)

Nyitókép: Mandel Ngan/AFP

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Főleg vasárnap. Sajnálom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés