Orbán Viktor kiirtja, felégeti a magyar erdőket

2022. augusztus 11. 14:12

Kontra
Facebook
De azért vannak más szempontok is a fakitermelési ügyben.

„Miután mindenki halálra dermedt, és már látja maga előtt a kopaszra tarolt Mátrát, a füstölgő facsonkokkal teli Bükköt, ahol a gumicsizmás-fejszés Orbán elégedetten ül le a Semjén Zsolt által kilőtt, utolsó őzgida tetemére, annak hoztunk pár tényt is.

  • Kezdjük ott, hogy az ellenzék imád rácsodálkozni arra, hogy az EU-s összehasonlításban milyen hátul vagyunk az erdősített területek arányát tekintve. Jé! Emlékeztetőül: a trianoni békediktátum folytán hazánk erdőinek 85 százalékát vesztette el, ebből kellett főznünk: napjainkra mégis sikerült az akkori állományt közel megdupláznunk. Esetleg a hegyeink hiányára is rácsodálkozhatnának.
  • Bármennyire is nyomja a ballib oldal a »fagyilkos Fidesz«-mantrát, a Fidesz-KDNP-kormányzat alatt hozzávetőlegesen rendre kétszer annyi fa nőtt Magyarországon, mint amennyit kitermeltek. Ez a 2000-es években még 62 százalékos kitermelési arányon állt (tehát az újonnan telepített erdők kb. 62 százalékát kivágták).
  • A mostani »túltartott« erdők nagy része invazív, nem őshonos fákból áll, pont ezeket tudják majd az erdőgazdálkodás keretében őshonosra cserélni. Igen, Magyarországon évszázadok óta tervszerű erdőgazdálkodás zajlik – bármilyen szépnek tűnik a mesékből, fantasy-filmekből ismert őserdők vágyképe (ezekben szokott Bambi ugrálni, sosem a szántóföldön).
  • Bár nagyon könnyű a házközponti fűtéssel ellátott lakásokból osztani az észt (a kormány meg a MOL majd úgyis megoldja), azért a jajveszékelő faölelgetők esetében mégis letesztelném, hogy egy vegyes tüzelésű kazánnal mihez kezdenének télen – mondjuk ha tényleg elzárják a gázt (ilyen úgyse fordulhat elő... oh wait). Cseréljenek már egy kicsit!
  • A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok csak akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani.”

Nyitókép: Kontra Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés