Orbán Viktor kiirtja, felégeti a magyar erdőket

2022. augusztus 11. 14:12

De azért vannak más szempontok is a fakitermelési ügyben.

2022. augusztus 11. 14:12
null
Kontra
Facebook

„Miután mindenki halálra dermedt, és már látja maga előtt a kopaszra tarolt Mátrát, a füstölgő facsonkokkal teli Bükköt, ahol a gumicsizmás-fejszés Orbán elégedetten ül le a Semjén Zsolt által kilőtt, utolsó őzgida tetemére, annak hoztunk pár tényt is.

  • Kezdjük ott, hogy az ellenzék imád rácsodálkozni arra, hogy az EU-s összehasonlításban milyen hátul vagyunk az erdősített területek arányát tekintve. Jé! Emlékeztetőül: a trianoni békediktátum folytán hazánk erdőinek 85 százalékát vesztette el, ebből kellett főznünk: napjainkra mégis sikerült az akkori állományt közel megdupláznunk. Esetleg a hegyeink hiányára is rácsodálkozhatnának.
  • Bármennyire is nyomja a ballib oldal a »fagyilkos Fidesz«-mantrát, a Fidesz-KDNP-kormányzat alatt hozzávetőlegesen rendre kétszer annyi fa nőtt Magyarországon, mint amennyit kitermeltek. Ez a 2000-es években még 62 százalékos kitermelési arányon állt (tehát az újonnan telepített erdők kb. 62 százalékát kivágták).
  • A mostani »túltartott« erdők nagy része invazív, nem őshonos fákból áll, pont ezeket tudják majd az erdőgazdálkodás keretében őshonosra cserélni. Igen, Magyarországon évszázadok óta tervszerű erdőgazdálkodás zajlik – bármilyen szépnek tűnik a mesékből, fantasy-filmekből ismert őserdők vágyképe (ezekben szokott Bambi ugrálni, sosem a szántóföldön).
  • Bár nagyon könnyű a házközponti fűtéssel ellátott lakásokból osztani az észt (a kormány meg a MOL majd úgyis megoldja), azért a jajveszékelő faölelgetők esetében mégis letesztelném, hogy egy vegyes tüzelésű kazánnal mihez kezdenének télen – mondjuk ha tényleg elzárják a gázt (ilyen úgyse fordulhat elő... oh wait). Cseréljenek már egy kicsit!
  • A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok csak akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani.”

Nyitókép: Kontra Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. augusztus 13. 21:32
Köszönöm. Délután beszéltem 1,5 órát telefonon egy erdésszel kifejezetten azért, hogy részletesen tájékozódni tudjak a rendelet körüli cirkuszról. 100%-ig megerősített abban, amiket itt megállapítottak többen is, bosszantó vihar egy lavór vízben. (Ő más kifejezést használt : unatkozó "b .......sz iskolakerülők politikai célú balhéja") Semmi érdemi változtatás nincs. Annyi, hogy amit eddig több hétig tartó engedélyezési eljárás előzött meg, 33 papír kitöltésével, az most 8 napra le lett rövidítve, hogy akiknek sürgős a váltás, minék előbb hozzájussanak és az akácból( a már itt ismertetett okokból kifolyólag) valamennyit még a télen fel tudjanak használni. Arról az akácról van szó amit pl. az LMP , a Greenpeace, WWF brüsszelben kórusban bepanaszolt, hogy nem írtjuk ki elég gyors ütemben, sőt újra telepíteni is merészelik az erdőgazdák. Most azért balhéznak, mert megkönnyítették a "kiirtását" Kár, hogy nem tudtam előbb, hogy Farkasgyepűről van szó. Ő éppen ennél az erdőgazdaságnál volt több évtizedig kerület vezető erdész.De, nem farkasgyepűn. Megköszönném, ha segítene nagyjából beazonosítani az ominózus "erdőírtás" helyszínét. Legalább nagyjából.Legyen a kiindulási pont a tüdőszanatórium. Meg fogom kérni a barátomat, hogy pontosítsa a helyszínt keresse ki az erdészeti üzemtervből a szóba jöhető erdőrészleteket, az akkori és a mostani helyszíni felméréseket, erdőrészlet leírásokat. Egy szóval az összes erre vonatkozó kötelezően archivált dokumentumokat grammra, m2-re pontosan. Megkérem készítsen felvételeket a jelenlegi állapotáról és valahová fel fogjuk tenni, hogy Ön is láthassa a "természetvédelmi" területen akkor elvégzett "barbár erdőirtás" jelenlegi állapotát. Látatlanban is 110 %-ig biztos vagyok benne, hogy az eltelt 15-17 év után ma gyönyörű fiatal újulat található. Az nem a rettegett erdőirtás volt, hanem a 10 éves üzemterv, egy évekig, esetenként évtizedig is tartó szakszerű erdőfelújítás utolsó fejezete ún. végvágás lehetett. Még ezt is csak úgy tudták kivitelezni, ha az utolsó m2-en is feljött már az újulat, amit Ön valószínűleg nem vett észre. Hét évenként van nagyobb makk termés a bükkösökben, már ekkor megkezdik a felette levő állomány letermelését, hogy fényt kapjon. Ezt addig el sem kezdhetik amíg nincs alul legalább 60 %-kos újulat borítottság.Ezt az újulat függvényében lehet csoportokban, de lehet akár több hektáros lépésekben is. Ez az ún. felújító vágás, a sötét zöldeknek meg erdőirtás. Várom tisztelettel az adatokat.
Attila1970
2022. augusztus 12. 17:22
Tüzifa kereskedő vagyok. Most cinikus leszek. 1q Vörös tölgy tüzifa 6500ft 1q Akác tüzifa 7500ft Ne engedjétek az erdők vágását! Igen is tiltakozzatok a fák kivágása ért! Nehogy olcsóbb legyen a tűzifa ára,jólessz majd a hideg lakásban jollakottan megfagyni,vagy a meleg lakásban éhen halni! Mert nagyon sok embernek nem fog telni ételre és fára egyszerre! Kérdezem azoktól a nagyeszű zöldektöl,hogy talán a pet palack és a rongy kevésbé légszennyező mint a frissen vágott Akác?
sztd
2022. augusztus 12. 09:10
Senkit sem érdekelnek a tények.
Ólat a trolloknak
2022. augusztus 12. 08:47
Már fel is égeti? Melyik moslékos álmodta ezt az éjjel? :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik