Elemzés: az Ukrajnának szánt katonai támogatás hetven százaléka soha nem érkezik meg

2022. augusztus 11. 12:04
Szinte lehetetlen pontosan lekövetni a fegyverszállítmányok útját, aminek többek között az az oka, hogy a frontvonalak és a háború általános környezete is egyfolytában változik.

Az amerikai CBS hírcsatorna egy hosszú cikkben járta körül a témát: mi a legnagyobb probléma a Nyugat által Ukrajnának nyújtott katonai segélyekkel.

Az egyik legnagyobb probléma kétségtelenül a korrupció.

Az Ukrajnába indított fegyverszállítmányok mindössze harminc-negyven százaléka érkezik meg a végső célállomáshoz – közölte Jonas Ohman, egy Ukrajnát segítő litván nonprofit szervezet vezetője. 

Az elemzés arra is kitért, hogy az Egyesült Államok korábban külön személyeket jelölt ki és küldött az országba a fegyverszállítmányok felügyelésére, ami annak az egyértelmű jele, hogy a nyugati nagyhatalmakat is aggasztotta a sokat emlegetett ukrán korrupció. 

Szinte lehetetlen pontosan lekövetni a fegyverszállítmányok útját, aminek többek között az az oka, hogy a frontvonalak és a háború általános környezete is egyfolytában változik. Ezen csak tovább ront az, hogy nagyon sokan vannak az önkéntes és a különböző félkatonai szervezetek harcosai. 

Vagyim Melnik, az ukrán Gazdaságbiztonsági Hivatal vezetője július elején beismerte, hogy elég nagy a probléma az ukrán korrupcióval, mert a Nyugatról érkező humanitárius segélyek és fegyverek egy részét az ukrán katonák és önkéntesek egyszerűen eladják. 

Még a katonai árukat is eladják pénzért, vannak ilyen történések

– közölte akkor Vagyim Melnik, majd hozzátette, hogy már nyomoznak az ügyben. Már legalább tíz ehhez kapcsolódó ügyet regisztráltak hivatalosan, de ez nyilvánvalóan csak a jéghegy csúcsa.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pintéréknél van a fele már....

Elkezdtek kihátrálni Ukrajna mögül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés