Csehországba továbbra sem érkezik orosz kőolaj a Barátság vezetéken

2022. augusztus 11. 10:07
Az okot egyelőre nem közölték az illetékesek.

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül – jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva. 

A hírtelevízió emlékeztetett: az orosz Transznyefty a korábban leállt szállításokat Szlovákiába és Magyarországra szerdán már felújította, miután a Mol tulajdonában lévő pozsonyi Slovnaft társaság kifizette az ukránoknak a tranzitdíjat. A csehországi szállítások folytatódó megszakításának okát az illetékesek nem közölték.

Az orosz kőolajat feldolgozó Unipetrol társaság közölte, hogy több napra elegendő tartalékkal rendelkezik. 

Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerint az orosz kőolajszállítások megszakítása jelenleg nem korlátozza a csehországi olajfinomítók működését.    

„Az Orlen Unipetrol csoport kőolajfinomítói Litvínovban és Kralupy nad Vltavouban elegendő nyersolajjal rendelkeznek működésükhöz. Ez jelenleg a tervezett szinten van, és a cseh piac folyamatosan be van biztosítva kőolajtermékekkel” – mondta Michal Proczházka, az Unipetrol szóvivője a televíziónak.    

A cseh Unipetrol a lengyel PKN Orlen társaság tulajdonában van. A Cseh Sajtóiroda a kőolajszállítások leállásával kapcsolatban a PKN Orlen álláspontját is kérdezte, de a társaság a kérdésekre csütörtök reggelig nem reagált. „A szállítások kiesése a Barátság vezetéken semmi módon nem korlátozza a cseh kőolajfinomítók működését. Bármiféle korlátozások nélkül működnek és a Mero állami vállalat több napra elegendő kőolajtartalékokkal rendelkezik. A lengyel féllel együtt keressük a helyzet megoldását, hogy megfelelő jogi és műszaki alapokon felújuljon a kőolajszállítás Csehországba” – nyilatkozta Jozef Síkela a televízióban.    

Elhúzódó problémák esetén az állam 90 napra elegendő stratégiai tartalékait is igénybe lehetne venni, de erre egyelőre nincs szükség

– tette hozzá a miniszter.

Kapcsolódó
Ne féljetek szlovákok, itt vannak a magyarok – Mácsadi István cikke a Piros7es-en
„A szlovákok bőrét pedig megint a magyaroknak kellett megmenteni.” Bővebben...

 

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy gondolod, hogy Ukrajna, ez a tőről metszett demokrácia védelmi pénzt követel?

Nézd meg a térképet. A Barátság vezeték még ukrán területen ágazik el. Magyarország felé és Szlovákia felé. A csehek a szlovák ágon, tehát Szlovákián át kapják az olajat. Ha Szlovákiába érkezik olaj, de Csehországba nem, akkor lehet következtetni.

Egyetértek.
De Perintfalvi, Bartus és a többiek nem növelik jelentősen a kattintásszámot. Sokan el sem olvassuk.

Hasonlóképp olvasom őket. Inkább nem.
Az X nagyon hiányzik.

Én is. Előfordul, hogy csökkentett üzemmódban írok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés