Trump megtagadta a válaszadást az ingatlanügyeit vizsgáló New York-i ügyészségi meghallgatáson

2022. augusztus 10. 18:24

A volt amerikai elnök a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, azzal támasztva alá, hogy a New York-i főügyész a Demokrata Párthoz tartozik.

2022. augusztus 10. 18:24
null

Donald Trump volt amerikai elnök alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást szerdai ügyészségi meghallgatásán a család vállalkozásának üzleti gyakorlatára vonatkozó vizsgálat keretében – tudatta közlemény útján maga Trump.

A volt elnököt New York állam főügyésze idézte be. Letitia James közlése szerint vizsgálata azt állapította meg, hogy a Trump családi vállalkozás a hozzá tartozó ingatlanok értékének valóstól eltérő megállapításával jutott anyagi előnyhöz.

Donald Trump a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, azzal támasztva alá, hogy a new yorki főügyész a Demokrata Párthoz tartozik.    

Sajtójelentések szerint Donald Trump és jogi képviselői szerdán délelőtt érkeztek a New York-i főügyész hivatalához a manhattani Trump toronyházból. A volt elnök közleményben tudatta, hogy az alkotmányra hivatkozva megtagadta a válaszadást. Ahogy fogalmazott, „amikor az ember családja, vállalkozása, és minden ember a környezetében alaptalan, politikailag motivált boszorkányüldözés célpontjává válik, nincs más választása”.

Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása kimondja,

hogy senkit sem lehet kötelezni arra, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen.    

Letitia James főügyész közlése szerint a polgári jog keretében tartott vizsgálata szerint a Trump Organization, amely hoteleket, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezel, felülértékelte azok eszközértékét a minél kedvezőbb bérleti díjak érdekében, miközben az adózáskor, – adókedvezmény érdekében – ugyanazon ingatlanokat alulértékelte. Donald Trump tagadja, hogy rosszhiszeműen járt volna el.    

A meghallgatás után sem a főügyész szóvivője, sem Trump ügyvédje nem kommentálta a történteket.

A New York-i meghallgatás két nappal követte a Donald Trump floridai otthonában tartott FBI-házkutatást,

ami a hírek szerint az elnöki hivatali idejéből származó minősített iratokra irányult, kedden pedig a washingtoni kerületi fellebbezési bíróság mondta ki, hogy a képviselőház demokrata vezetésű költségvetési bizottsága megkaphatja Trump 2015-2020 közötti adóbevallásait.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. augusztus 12. 14:26
Szorul a hurok a pojáca körül..Hatvanpusztán készül a golfpálya..:)
ppix
2022. augusztus 11. 11:27
Megtagadta. Igaz pont trumplika nyilatkozta korábban többször hogy aki él ezzel a joggal az tuti bűnös :) Szegény fogyatékos bohóc lett belőle, lassan megy a süllyesztőbe.
Hunmagyar
2022. augusztus 11. 06:30
Az emerikai ( amerika, emeric,imre )diktatúra így égeti fel a kultúrát, a nemzetet. Egy a szó jelentésével ellentétes dolgot kezdenek azzal megnevezeni. Liberális= diktatórikus. Demokrácia= demó krácia. Multinacionális=amerikai. Európa=gyarmat. Szabadság=rabszolgaság. Elfáradtam, nem sorolom tovább...
luisbathhelena
2022. augusztus 11. 03:24
A demokraták tultoltak a biciklit.... Ez már a Tanú világa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik