Pénzcsap: a Világbank 4,5 milliárd dollárt, a Pentagon újabb egy milliárdot ad Ukrajnának

2022. augusztus 8. 20:52
Elvesztettük a fonalat, hogy az EU és az USA hány milliárd dollárt pumpált bele Ukrajnába.

A Világbank hétfőn bejelentette, hogy további 4,5 milliárd dollárnyi segélyt nyújt Ukrajnának az Egyesült Államok által biztosított pénzalapoknak köszönhetően a kijevi kormány támogatására „a háború okozta sürgős szükségletek kielégítésére”.

Az újabb segélycsomag lehetővé teszi az ukrán központi kormányzat és a helyi hatóságok számára a szociális támogatások, a nyugdíjak és az egészségügyi kiadások kifizetését – hangsúlyozta a Világbank hétfői közleménye.

A fentiekkel együtt a washingtoni székhelyű pénzügyi intézmény által Ukrajnának eddig nyújtott rendkívüli pénzügyi támogatás teljes összege csaknem 13 milliárd dollárra nőtt.

Ezzel párhuzamosan az amerikai védelmi minisztérium további 1 milliárd dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna részére, amely az eddigi legnagyobb mértékű segélycsomag, amelyet az amerikai elnök saját keretéből jóváhagyhat.

A katonai támogatás a nagy hatótávolságú HIMARS és NASAMS rakétakilövő-rendszerekben használt lőszert, Javelin rakétákat, és 50 darab, egészségügyi célra használt M113-as lánctalpas, páncélozott szállító harcjárművet tartalmaz – jelentette be J. Todd Breasseale, a Pentagon szóvivője hétfőn.

Ezzel az Egyesült Államok által Ukrajnának eddig nyújtott rendkívüli segélyek teljes összege mintegy 9,8 milliárd dollárra nőtt az orosz katonai támadás február 24-i megindítása óta.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay 

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Segély, támogatás..... Melyik mit jelent?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés