A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint valós kockázat az atomkatasztrófa Zaporizzsjában

2022. augusztus 7. 8:55
A napokban lövések érték az erőművet, amivel a szemben álló felek egymást vádolják.

„Bármilyen katonai tűzerő, amely a létesítményre irányul vagy onnan érkezik, játék a tűzzel, amelynek katasztrofális következményei lehetnek” – mondta Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, aki szerint a zaporizzsjai atomerőmű körüli harcokban

benne van „a nukleáris katasztrófa nagyon is valós kockázata, amely veszélyeztetheti a közegészségügyet és a környezetet Ukrajnában és azon túl is”.

A Zaporizzsai területen található Enerhodar városában álló erőművet még márciusban foglalták el az oroszok, akik megtartották ott az ukrán személyzetet, de az utóbbi időben egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a létesítmény a harcok kereszttüzébe kerül. Az oroszok szabadon lőhetnek a atomerőműbe telepített rakétavetőikkel, hiszen senki nem akar egy nukleáris katasztrófát kockáztatni a válaszcsapással. Amíg tartanak az orosz készletek, az erőddé váló erőmű lényegében bevehetetlen, pedig stratégiailag fontos területen van a déli ukrán ellentámadás szempontjából. Az erőmű helyzetéről és stratégiai jelentőségéről itt írtunk részletesen.

A napokban lövések érték az erőművet, amivel a szemben álló felek egymást vádolják. Az EU szerint Oroszország súlyosan megsérti a nukleáris biztonsági szabályokat. „Annak érdekében, hogy megvédjük az embereket Ukrajnában és máshol egy esetleges nukleáris balesettől, mindannyiunknak félre kell tennünk a nézeteltéréseinket, és cselekednünk kell, mégpedig most. A NAÜ készen áll” – mondta Grossi.

Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Őszre azokon a területeken az oroszok népszavazást akarnak tartani az oroszországhoz csatlakozásról. Ha egy atomerőmű katasztrófa lehetőségével sikerülne ráijeszteni az emberekre, akkor az valószínüleg menekülésre ösztönözné a lakosságot. Egy nepszavazás legitimitását olyan területen, amelyről a lakosság egy része elenekült, a nyugat könnyen megkérdőjelezhetné.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés