Tajvani védelmi tárca: Ismét kínai repülőgépek hatoltak a sziget azonosítási zónájába

2022. augusztus 5. 8:25
Tajpej nem fog konfliktust provokálni, de határozottan megvédi szuverenitását és nemzetbiztonságát.

Újabb kínai harci repülőgépek és hadihajók lépték át péntek reggel a Tajvani-szorosnál húzódó, úgynevezett „középvonalat” a sziget védelmi minisztériumának tájékoztatása szerint. A tárca részéről hozzátették:

harckészültségben vannak, de nem akarnak háborút.

Kínai rakéták repülhettek át Tajvan felett

A kínai állami sajtó pénteken arról is beszámolt, hogy a gyakorlat keretében most először repültek át kínai rakéták a sziget fölött, amit azonban sem Pekingben, sem Tajpejben nem erősítettek meg hivatalosan. A japán kormány ugyanakkor arról számolt be, hogy kilenc rakétát érzékeltek, amelyek közül négy átrepült Tajvan felett.

Kínában a hadsereghez közel álló nemzetvédelmi egyetem egyik professszora, Meng Hszieng-csing beszélt arról, hogy kínai rakéták átrepültek Tajvan felett olyan légtérben, amelyeket Tajpej amerikai Patriot rakétarendszerekkel véd. Meng hozzátette, hogy a mostani gyakorlatok közelítették meg a legjobban Tajvant, s egyúttal ez volt az első olyan hadgyakorlat, amely körülzárta a szigetet.

A tajpeji védelmi minisztérium provokációval vádolta a kínai erőket,

és aláhúzta: nem akarnak eszkalációt, mindazonáltal repülőgépet, hajókat és rakétákat küldött a területre.

Vasárnapig tart a kínai hadgyakorlat

Jóllehet a Tajvani-szorost kettéválasztó középvonal nem tengeri határ, de olyan mezsgye, amelytől általában távol tartják magukat a kínai és tajvani repülőgépek egyaránt. Mindazonáltal nem ez az első eset az utóbbi években, hogy kínai repülőgépek átlépik ezt a vonalat.

Kína csütörtökön kezdte el azt a hadgyakorlatot, amellyel Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatására kívánt reagálni. A sziget körül megrendezett katonai műveletek hat különböző zónában, egyes részeken a sziget partjaitól mindössze 20 kilométeres távolságra folynak, és a tervek szerint vasárnap érnek véget.

Peking hevesen tiltakozott Pelosi látogatása ellen

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Peking hevesen tiltakozott Pelosi látogatása ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Bár az Egyesült Államok hivatalosan nem ismeri el Tajvant, Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója,

Pelosi pedig kedden azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok – bár a status quo híve – „nem hagyja magára Tajvant”.

„Tajvan sosem hátrált meg a kihívások elől”

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtök este kijelentette, hogy Tajpej nem fog konfliktust provokálni, de határozottan megvédi szuverenitását és nemzetbiztonságát.
„Tajvan sosem hátrált meg a kihívások elől” – hangoztatta Caj videóüzenetében. „Nyugodtak és észszerűek, nem pedig lobbanékonyak és provokatívak vagyunk, de mindemellett határozottak leszünk és nem hunyászkodunk meg” – húzta alá.

(MTI)

Nyitóképen: hadgyakorlat Tajvanon. Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés