Közel tíz év börtönbüntetést kér az orosz ügyészség az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra

2022. augusztus 4. 15:15
Brittney Grinert drogbirtoklás miatt tartóztattak le februárban a seremetyjevói reptéren.

9 és fél éves börtönbüntetést kért Nyikolaj Vlasszenko ügyész Brittney Grinerre, az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, akit februárban drogbirtoklás miatt tartóztattak le a seremetyjevói reptéren – írja a Reuters.

Ez a kiszabható legsúlyosabb büntetés ilyen tényállás mellett Oroszországban. Az ügyészség ezzel párhuzamosan 1 millió rubel –6,4 millió forintnak megfelelő – bírság kiszabását is kezdeményezte. A Reuters szerint az ítéletet akár még a csütörtöki nap folyamán kihirdethetik.

A kosárlabdázót hat hónapja állították elő, miután a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak a moszkvai hatóságok. Pere július elején kezdődött a Moszkvához közeli Himki városában. Az ügyészség azt is állítja, hogy Griner tudatosan próbálta elrejteni a kábítószert a hatóságok elől.

A játékos ügyvédje, Maria Blagovolina a kosaras kiemelkedő sportteljesítményével is érvelt a tárgyaláson. Záróbeszédében azt mondta, hogy ami Michael Schumacher volt a Forma-1-ben, és Usain Bolt az atlétikában, azt jelenti ma Griner a kosárlabdában. Szerinte ha a bíróság mégis szükségesnek tartja a büntetését, akkor is a lehető legenyhébb büntetést kell kiszabni a játékosra.

Griner bűnösnek vallotta magát, és azt állította: nem állt szándékában kannabiszt behozni Oroszországba.

Az ügyben néhány napja telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetőjével. Egy fogolycsere is felmerült a felek között: az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelan szabadon engedéséért cserébe az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot ajánlotta fel.

Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soha nem fogják kiadni.

Dehát ott se vót.

Ja, alig várja, hogy visszamehessen a gyűlölt Államokba, és végre szabadon gyűlölködhessen, miközben élvezi az ország által nyújtott életszínvonalat, amit egy másik országban nem kapna meg.
Ezekkel tényleg nem stimmel valami, de közben minél több emberre akarják rákényszeríteni a saját világképüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés