Az USA világháborút akar provokálni

2022. augusztus 4. 12:16

Trombitás Kristóf
PestiSrácok.hu
Elmondhatjuk, hogy Trump alatt a világ egy jóval biztonságosabb hely volt, mint manapság.

„Még a fülemben csengenek azok a szirénhangok, amelyek Trump választási kampányát végig kísérték 2016-ban, majd folyamatosak maradtak elnöksége alatt is. Nem lepnek meg senkit, ha néhányat felsorolok közülük: micsoda veszélyt jelent, hogy egy ilyen hirtelen, az elnökségre kifejezetten alkalmatlan ember keze rajta lehet azon a bizonyos piros gombon, micsoda veszély fenyegeti a világ biztonságát, hiszen Trump egy bohóc, no meg a NATO szisztematikus gyengítésére, hovatovább szétverésére tett kísérletek minden bizonnyal hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyugati világ ellenségei tovább erősödjenek.

Előttem ugyan nem teljesen tiszta, hogy a NATO gyengítéséhez hogyan alkalmazkodik a progresszió fejében logikailag a tény, hogy Trump minden NATO-tagtól elvárta, hogy GDP-jük 2 százalékát költség hadászati fejlesztésekre, ezzel is mutatva, hogy maguk is a NATO teljes értékű résztvevői, nem csak haszonélvezői, de ezt momentán hagyjuk is.

Ahogy azt is, hogy – bár igyekeztem figyelemmel követni –, nemigen láttam elemzőfejedelmektől bocsánatkérést, miután kiderült, hogy Trump 4 éve a béke szigetének bizonyult, legalábbis Amerika külpolitikai szempontjából. Én legalábbis nem nagyon tudok felidézni olyan elnöki ciklust a közel- vagy akár távolabbi múltból, amikor ne robbant volna ki valamilyen fegyveres konfliktus. Mármint nem en bloc, hanem konkrétan az USA által támogatott módon, sőt, legfőképpen úgy, hogy az Egyesült Államok lerohant egy országot. Vagy alkalmasint országokat. Trump regnálása alatt ilyen nem történt. Ahogy globális, katonai konfliktus sem eszkalálódott. Hasonlóképpen elmérgesedett volt az orosz-ukrán viszony, mint 2022 elején, de mégsem tört ki háború.

Magyarán szólva elmondhatjuk, hogy Trump alatt a világ egy jóval biztonságosabb hely volt, mint manapság. Ehhez nem kell republikánus-szimpatizánsnak vagy Trump-rajongónak lenni. Egyszerűen csak fel kell tudni ismerni az objektív valóság adta jeleket. Nyilvánvalóan demokrata – világszinten meg liberális – hazugság volt az, hogy Trump megbízhatatlan vezető, ahogy az is, hogy orosz befolyás alatt áll, etc. Tényleg csak egyfajta zárójeles megjegyzés gyanánt mondom, de amikor a minap Orbán Viktort fogadta az egykori elnök, abból is kiderült, mennyire elemi érdekünk, hogy 2024-ben újra elinduljon az elnökválasztáson Trump. Még komolyabb, még nagyobb perspektívát kínálóan lehet Magyarország egyik legjobb barátja. Olyan barát, aki pontosan annyira leszarja egy beszéd körüli habverés hullámait, mint minden normális ember.”

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés