1984

Mostantól a kimondott szó is börtönbüntetéssel sújtható Oroszországban

2022. július 6. 19:26
Hét évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki legfeljebb.

Az orosz parlament alsóháza szerdán olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely súlyos börtönbüntetést helyez kilátásba az „Oroszország biztonságát veszélyeztető nyilvános felszólalásokkal” szemben. A tervezett törvény a szóban forgó bűncselekményért hét évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

Az alsóház (állami duma) megemelte a kémkedés és a „külföldiekkel folytatott bizalmas együttműködés” büntetési tételét is.

Ezek a törvényi szigorítások „az orosz nemzeti érdek védelmét szolgálják, megfelelő és időszerű választ adnak az országunk előtt álló kihívásokra” – nyilatkozott Vaszilij Piszkarjov, a törvényjavaslat egyik társszerzője a kormányzó Egyesült Oroszország párt nevében.

A javaslat értelmében mindazok a személyek, akik nyilvános felszólalásukban Oroszország biztonsága elleni fellépésre buzdítanak, mostantól kettőtől négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók. A büntetési tétel öt évre növelhető, ha a felhívásukat a médiában teszik közzé, illetve hét évre, ha a bűncselekményt szervezetten követik el.

Az orosz fegyveres erők ellen felhasználható információk gyűjtése és az ellenségnek való átadása akár 20 év börtönbüntetéssel, míg a „külföldiekkel történő bizalmas együttműködés” akár 8 év börtönbüntetéssel is sújtható.

(MTI)

Nyitókép: Twitter

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vajon Ukrajnában hogyan kezelik azokat, akik a fegyveres ellenállás helyett az oroszokkal való kibékülésről formálnak véleményt nyilvánosan? Vagy azt is kérdezhettem volna, rájuk milyen büntetést talál megfelelőnek a CIA?

Így volt ez a szovjet korszakban is. Változás nyista.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés