Rusvai Miklós: Ez nem a hatodik hullám, csak hullámocska

2022. július 6. 19:11
A virológus szerint nem kell attól tartani, hogy korlátozásokat kell bevezetni a nyáron.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, három hete folyamatosan emelkednek a fertőzöttségi adatok Magyarországon. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint 4663 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt héten. Így kijelenthető, hogy hétnaponta megközelítőleg 1500-zal nő az új esetek száma június közepe óta, de nem várható további emelkedés, mert jelenleg stagnál a koronavírus-örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

Rusvai Miklós az Indexnek elmondta, hogy „bár itthon is meglepően gyorsan terjed az omikron ötödik alvariánsa,

nem hinné, hogy nyáron korlátozásokra lenne szükség”.

Járványhullámról akkor beszélnénk ha meghaladná a heti ötvenezret az új fertőzöttek száma

A víruskutató rámutatott, hogy még mindig nem gondolnám magasnak a jelenlegi heti 4,6 ezres fertőzésszámot, „igazi járványhullámnak ez csak akkor nevezhető, ha meghaladja a heti ötvenezret a koronavírussal újonnan regisztráltak száma. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy az ötödik járványhullám csúcsán húszezernél nagyobb napi esetszám volt, a jelenlegi ennek csak elenyésző töredéke” – hangsúlyozta.

„Ezért úgy gondolom, hogy most inkább csak járványhullámocska lesz, napi 1500-2000-et nem meghaladó fertőzésszámmal.

Valódi járványhullámról csak akkor beszélhetnénk, ha a napi fertőzöttségi adatok meghaladnák a tízezret. Erre inkább ősszel, október közepétől, a felső légúti betegségek szezonjában van esély”

– ismertette Rusvai, aki hozzátette, hogy emiatt a negyedik oltást inkább az iskolakezdés előtti időszakra vagy a náthaszezont megelőző időpontra tenné. 

Sokan tünetmentesen esnek át a fertőzésen

A szakértő arra is kitért, hogy „az omikronra jellemző, hogy sokan tünetmentesen esnek át a betegségen, ha vannak panaszok, azok is enyhébbek a korábbiaknál, a BA.5. alvariánsánál is ez figyelhető meg: egyhetes hőemelkedéssel, lázzal, köhögéssel, torokfájással, enyhe izom- vagy ízületi fájdalommal járó betegséggel a többség túl is esik rajta”. Rusvai azt is hozzáfűzte, hogy az ízlelés- vagy szaglászavar most ritkábban fordul elő. 

Azzal kapcsolatban, hogy kell-e aggódnunk a fesztiválok és a nyaralások időszakában a vírustól, a virológus elmondta, hogy

előbb-utóbb mindannyian meg fogunk fertőződni, ha a jelenlegi variánssal, akkor enyhe tünetekkel túl lehetünk rajta,

főleg ha háromszor be vagyunk oltva. Rusvai Miklós végül a maszkhasználat az úgynevezett rizikócsoportba tartozóknak ajánlotta, mert elmondása szerint ez valamennyit segíthet nekik a fertőzés elkerülése érdekében.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés