EP: Szerbiának döntenie kell, hogy melyik oldalon áll

2022. július 6. 19:42
A balkáni állam oroszbarát politikája az uniós csatlakozási tárgyalásokra is kihathat.

Az Európai Parlament felszólította Szerbiát, hogy változtasson oroszbarát politikáján. Mint ismert, az Európai Unió elvárja, hogy a tagjelölt országok is alkalmazzák a Brüsszelben elfogadott szankciókat. Belgrád azonban a hagyományosan jó orosz kapcsolatai miatt erre mindeddig nem volt hajlandó – számolt be az Euronews.

Az Európai Parlament friss éves jelentése szerint a szerb vezetésnek döntenie kell, melyik oldalán áll. 

Szerbia szoros orosz kapcsolatai akadályozhatják az uniós csatlakozási tárgyalásokat is

„Szerintem nagyon sürgető a helyzet, különösen Szerbia esetében. Fontos lenne dönteniük. Az ország mindig különböző irányokba nézett a külpolitikában. Azonban most dönteni kell arról, hogy hová tartoznak. Remélem, hogy világos lesz a döntésük, hogy Európához tartoznak” – mondta Vladimir Bilcik szlovák EP-képviselő.

Hozzátették, Szerbia nyolc éve folytat csatlakozási tárgyalásokat az unióval. Azonban a szoros orosz kapcsolatai újabb akadályt jelenthetnek. Emellett az Európai Parlament szerint

Szerbia visszaesett a jogállamiság, a médiaszabadság és a korrupció elleni harc terén is. És továbbra sem normalizálták a kapcsolataikat Koszovóval.

Sokan bírálják a balkáni bővítés lassúságát

„Ami Szerbiát illeti, nem csak a politikai szinten, hanem a polgárok között is javítani kell a kapcsolatokat Koszovóval. Támogatni kell az emberek közötti kapcsolatot, a többnyelvűséget és a koszovói szerbek szociális és gazdasági integrációját” – mondta Viola von Cramon német zöldpárti EP-képviselő.

Az Ukrajnában zajló háború felgyorsította a bővítési folyamatot: Ukrajna mellett Moldova is tagjelölti státuszt kapott. Azonban a balkáni bővítés lassúságát sokan bírálják – idézte fel az Euronews.

Nyitóképen Aleksandar Vucic, szerb elnök. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerbia már döntött. Nem vettek észre? Majd ha megalakul az új EP 2024-ben, akkor lesz Szerbiának esélye........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés