Új parancsnokot neveztek ki a NATO európai csapatai élére

2022. július 1. 18:20
Az amerikai tábornok orosz és kelet-európai tanulmányok szakon diplomázott a Yale-n.

Pénteken Christopher Cavoli amerikai tábornok vette át az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek (EUCOM), illetve a NATO európai egységeinek (SACEUR) a vezetését is.

 

 

Cavolit májusban jelölték a két tisztségre, pénteken, Stuttgartban pedig meg is történt a beiktatása. Mindkét pozícióban Tod. D. Wolters amerikai tábornokot váltotta. 

Az új parancsnok a LinkedIn-oldala szerint 1995 és 1998 között részt vett egy Oroszországot érintő katonai szakértői képzésen,

1997-ben pedig egy elit egyetemen, a Yale-en szerzett mesterfokú diplomát orosz és kelet-európai tanulmányok szakon.

Több nyelven folyékonyan beszél, köztük oroszul is. 1999 és 2001 között megjárta Boszniát az ottani NATO-misszió tagjaként. Később az amerikai vezérkaron belül vállalt tisztséget, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Védelmi Egyetemének kutatója volt.

Fotó: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az 1941-be és 45-ben is elcseszett esély után szaladgálnak:
„Napokkal Németország kapitulációja után, 1945 májusában, Churchill elrendelte egy a szovjetek elleni haditerv elkészítését. 1944 folyamán a Whitehall hidegháborúja még csak titkosszolgálati előjelzésekre koncentrált, mostanra azonban már a cselekvés lett a téma.
Churchill kifejezett célja a „Szovjetunió kiküszöbölése” volt. A haditerv fedőneve az „Elképzelhetetlen Hadművelet” lett és csak 1999-ben vették le a titkosítását. A terv brit és amerikai csapatok százezreivel számolt, akiket százezer újra felfegyverzett német katona támogatott volna abban, hogy meglepetésszerű támadást intézzenek a háborúban kimerült keleti szövetséges ellen. Miközben a Királyi Légierő szovjet városokat támadna Észak-Európa-i támaszpontokról.”

(Forrás: Richard J. Aldrich, The Hidden Hand, Britain, America and Cold War Secret Intelligence (Az eldugott kéz, Anglia, Amerika és a hidegháborús titkosszolgálat), The Overlook Press, 2001, 57-58.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés