Révész Máriusz: A liberális sajtó ürügyként használja a gyermekbántalmazási ügyet Böjte Csaba lejáratására

2022. július 1. 18:57
Az államtitkár szerint egyértelmű: „ha a romániai törvényeket megpróbálnák szó szerint betartani, akkor a Szent Ferenc Alapítvány el sem indulhatott volna”.

Szerdán beszámoltunk róla, hogy harminc év börtönre ítélte első fokon a csíkszeredai bíróság a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyerekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakásos otthonában.

Ha sárosak lettünk volna, mi is kapunk pár évet a románoktól – Böjte Csaba a Mandinernek 

A román hatóságok nagyon alaposan kivizsgálták az ügyet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan láthatóvá váljon, mi történt, mondja lapunknak Böjte Csaba. Az erdélyi ferences szerzetes szomorú az elmúlt napok és egykori nevelőjük aljas cselekedetei miatt, de nem adja fel a küzdelmet.

A lap pénteken megkérdezte az ügyről Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselőt, a Miniszterelnökség államtitkárát, hogy a Magyarországon bejegyzett dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumi tagjaként mit gondol az ügyről. Révész szerint az ügyet a liberális sajtó ürügyként használja fel Böjte Csaba lejáratására, mert a szerzetes közismerten jó viszonyt ápol a magyar kormánnyal.

Révész Máriusz szerint a Szent Ferenc Alapítványnál több száz ember dolgozik, és több ezer gyereknek a sorsát fordították jobbra az elmúlt évek alatt, ez a „sajnálatos gyermekbántalmazásos ügy” pedig azért is nagyon szomorú, mert árnyékot vet arra az áldozatos munkára, amit az erdélyi és a budapesti alapítvány munkatársai a nehéz sorsú gyerekek esélyeinek javulásáért tettek:

Amit a sajtó kiderített erről az ügyről, az valóban borzalmas, de nem szabad az egész alapítvány működésével összemosni”

Azt is hozzátette, hogy az elítélt volt nevelő már több mint hat éve nem dolgozik az alapítványban, és amint felmerült a gyanú vele szemben, eltávolították a gyerekek közeléből. Arra a felvetésre, hogy az alapítvány nagyon későn vált meg a volt alkalmazottjától, mert a vádirat szerint addigra már tíz éven keresztül rendszeresen bántalmazta a rábízott fiúkat, Révész azt mondta, nem egyértelmű, hogy maguk a visszaélések tíz éve, azaz az illető odakerülése óta tartottak-e. Azt azonban ő is elismerte, hogy nem látta a vádiratot.

Révész szerint az alapítványnak lépéseket kellene tennie a gyermekbántalmazások megelőzésére és mielőbbi kiszűrésére. „Szerintem ezek a lépések meg is történtek” – tette hozzá, de azt nem részletezte, hogy milyen lépésekre utalt.

„Ön is pontosan tudja, hogy

ha a romániai törvényeket megpróbálnák szó szerint betartani, akkor a Szent Ferenc Alapítvány el sem indulhatott volna”

– mondta Révész arra a felvetésre, hogy a Transtelex cikke rendszerszintű hiányosságokat tárt fel az alapítvány gyermekotthonainak működésében, és felmerült a gyanú, hogy az intézmények némelyike a törvényes követelményeknek sem felelt meg.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e foglalkozni a gyermekbántalmazási üggyel a magyarországi civil szervezetet irányító testület, Révész azt mondta, nem illetékesek: „Nem mi működtetjük a Böjte Csaba gyermekotthonait, mi csak adományokat gyűjtünk. Ezeknek az intézményeknek a működését közvetlenül semmilyen módon nem befolyásoljuk, a nevelők alkalmazásába sem szólunk bele.”

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak nem egy felterjesztéssel függ össze ez a támadás?

Na lőttek Böjte Csaba Béke Nobel díjának.
Pedig, ha valaki, ő aztán biztosan megérdemli.

Vagy a vezetési inkompetencia bemutatására.

Igazad van, mert inkább minket érdekel, nekünk fáj. Böjte Csaba eddig sem számított rá, - szerintem.
Egy keresztény ember, ha bajban van a másik imádkozik érte, és nem rugdalja, ugrál rajta, sarazza, vádaskodik.
Ilyet csak a Sátán szolgái tesznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés