Nem maradunk adósok, nem lehet minket megfélemlíteni – Orosz külügyminiszter-helyettes a NATO-bővítésről

2022. június 29. 19:40
Szergej Rjabkov szerint az Egyesült Államok „elszalasztotta a lehetőséget”, amelyet az orosz fél tavaly ajánlott fel neki „az eszkalációs forgatókönyv elkerülésére”.    

Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak Moszkvában.

„Ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni a részünkről. Nem maradunk adósok, ahogy mondani szokták.

Megvannak a képességeink és az erőforrásaink. A biztonság száz százalékban garantált lesz” 

– hangoztatta. Rjabkov szerint azok, akik a NATO kelet-európai katonai jelenlétének megerősítését javasolják, „abban az illúzióban élnek, hogy Oroszországot meg lehet félemlíteni, és valamiképp fel lehet tartóztatni”.    

„Ez nem fog nekik sikerülni. A kívánt eredményt ezek az erőfeszítések nem fogják meghozni. Azoknak az országoknak a biztonsága, ahol további kontingensek jelennek meg, nem fog megerősödni, és a stabilizáció lehetősége távolabbra kerül, a kockázatok pedig növekedni fognak” – nyilatkozta Rjabkov.  A miniszterhelyettes szerint az Egyesült Államok korábban „elszalasztotta a lehetőséget”, amelyet az orosz fél tavaly ajánlott fel neki „jogilag kötelező erejű megállapodások megkötésére a biztonsági garanciákra” vonatkozó javaslatok formájában,

amelyek célja „az eszkalációs forgatókönyv elkerülése” volt.    

„Mániákus makacsság”

A vezető orosz diplomata meglátása szerint az, hogy az USA folyamatosan ártani akar Oroszországnak  nevetség tárgyává teszik az Egyesült Államokat, mert „komoly ember így nem viselkedik”.Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált Boris Johnson brit miniszterelnöknek arra a kijelentésére, hogy Vlagyimir Putyin nem kezdett volna háborúba Ukrajnában, ha nő lenne és hogy az orosz vezető az „ideális példa a toxikus férfiasságra”. Peszkov úgy vélekedett, hogy

az ilyen megnyilvánulásokat pszichoanalízis témájává kell tenni.    

„Az öreg Freud csak álmodhatott egy ilyen vizsgálati alanyról, amíg élt” – mondta az orosz elnöki szóvivő. Marija Zaharova külügyi szóvivő hangot adott azon véleményének, miszerint az uniós tagjelölti státus megadása Ukrajnának arra irányul, hogy az EU birtokba vegye ennek az országnak a területét és Oroszország feltartóztatására használja fel.

Nyitófotó: AFP

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés