Financial Times: Az USA nyerheti meg az energiaháborút

2022. június 28. 17:25
A Financial Times fő külpolitikai elemzője úgy vélekedik, hogy Oroszország idővel ki fog esni az energia-szuperhatalmak sorából.

Amerika már letaszította Oroszországot a világ legjelentősebb energiaexportőrének trónjáról, írja a Financial Times elemzésében.

A Financial Times fő külpolitikai elemzője úgy vélekedik, hogy Oroszország rövid távon nehézségeket okozhat a Nyugatnak, ám

idővel ki fog esni az energia-szuperhatalmak sorából.

Gideon Rachman szerint a nyugati politikusok megtanulták a leckét a 1970-es évek olajválsága után, hogy mekkora befolyásuk van a nagy kitermelő államoknak. „Vagy ha megfeledkeztek róla, akkor most újra az eszükbe vésik” – fogalmaznak a cikkben. 

Az, hogy Moszkva elzárhatja a gázcsapot, az majdnem hogy pánikot vált ki Európában.

Gideon Rachman szerint a németek és mások arra készülnek, hogy a télen adagolni fogják a földgázt. Szerinte az időközi választások előtt álló Joe Biden kénytelen volt feladni választási ígéretét, hogy a szaúdi újságíró brutális meggyilkolása miatt páriaként kezeli a rijádi udvart. Mivel növekszik az üzemanyagár rövidesen elmegy Szaúd-Arábiába. „Azt látni tehát, hogy jelentős hatalmak 50 év elteltével is úgy táncolnak, ahogyan a fő olajországok fütyülnek” – fogalmaz a szerző. 

Nyitókép: AFP

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ukránok is tudják, hogy erre ment ki a játék? És, hogy ebben ők csak játékszerek? Élők és holtak vegyesen.

"A Financial Times fő külpolitikai elemzője úgy vélekedik, hogy Oroszország idővel ki fog esni az energia-szuperhatalmak sorából."

Szerinte ki fog esni? Ennyi? Az eredeti cikkben valamiféle indoklás nem került emellé, hogy miért fog kiesni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés