Vucic: Házasságot férfi és nő köthet

2022. június 27. 20:11
A szerb államfő egyértelművé tette, hogy nem írna alá semmiféle törvényt az azonos neműek házasságával kapcsolatban.

Belgrád lesz az idei EuroPride házigazdája. A szerb főváros olyan nagy nyugat-európai városokat utasított maga mögé, mint Barcelona, Lisszabon vagy Dublin. Az EuroPride egy páneurópai, az LMBTQ-büszkeség eseménye, amelynek minden évben más európai város ad otthont. A fogadó város általában olyan hely, ahol van egy bejáratott büszkeségnapi esemény vagy ahol jelentős LMBTQ-közösség él. Az első ilyen eseményt 1992-ben tartották meg. Belgrád lesz az első olyan helyszín, amely az Európai Gazdasági Térségen (EEA) kívül van. A rendezvényre szeptember 12-e és 18-a között kerül sor – számol be röviden a V4NA hírügynökség az őszi eseményről, melynek kapcsán megszólalt a szerb államfő is.

Nem lelkes szószóló

Az Alkotmány a kérdést a családügyi törvénnyel rendezi. Abban pedig az áll, hogy házasságot férfi és nő köthet. Éppen ezért nem tudnám aláírni ezt a jogszabályt. Ha egy ilyen törvény születne, azt azonnal visszaküldeném a parlamentnek” – mondta Aleksandar Vučić, akinek országa 2021-ben volt a legközelebb egy ilyen törvény – amely rendezné az azonos neműek házasságát – elfogadásához, akkor a Kisebbségügyi és Emberi Jogi Minisztérium elkészítette a törvénytervezetet, amely azonban soha nem került a kormány elé. Ennek oka is az volt, hogy Vucic már korábban

leszögezte: nem ír alá semmi ilyenfajta jogszabályt.

Hozzátette: a saját személyes álláspontját a törvénnyel kapcsolatban mindenki láthatja, ugyanis ő választotta Ana Brnabićot – aki köztudottan homoszexuális kapcsolatban él, már többször részt vett a Büszkeség Napi felvonuláson Belgrádban – kormányfőnek. Vučić azonban azt is leszögezte, hogy ennek ellenére semmiképpen sem az azonos nemű közösségek lelkes szószólója. Hozzátette: őt nem érdekli, hogy mit mond a törvénnyel kapcsolatban az egyik vagy másik fél, azt szeretné, hogy Szerbia egy modern és normális ország legyen, ahol tisztelik a jogrendet.

Melegellenes a szerb ellenzék

Amíg a szerb miniszterelnök felvállalja másságát, s közvetlenül támogatja a parádét, addig az áprilisi választásokon jelentősen megerősödő jobboldali pártok keményen bírálják az európai találkozó megszervezését Belgrádban. A parlamentbe most bejutó Dveri vezetője például bejelentette, hogy amint megalakul a képviselőház, törvényjavaslatot nyújtanak be, amely megtiltaná a homoszexuális tartalmak népszerűsítését a kiskorúak számára, valamint azt javasolják az új kormánynak, hogy a következő száz évben tiltsák be a Büszkeség Napi felvonulást. Boško Obradović, a párt elnöke szerint meg kell akadályozni, hogy a legkisebbek fejlődését befolyásolják ezek a rendezvények.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért kéne egy pár százalékos, mentálisan megzakkant rétegnek világpolitikai, egyáltalán politikai jelentőséget adni? Az értelmesebbje tudja, hogy őket csak felhasználják. Egy kiüresedett ideológia képviselői most úgy próbálnak valakik lenni, hogy egyre-másra hoznak elő elnyomott csoportokat, hogy aztán ők maguk felszabadítóként tetszeleghessenek.

Mért Ukrajnában tiszteletben tartják? Úgy általában bármilyen kisebbség jogait?

Szerbia zseniális. Az LMBTQ miniszterelnökük mutatja, hogy ez az egész mennyire nem számít. Ha az EU mákszemnyit komolyan venné a saját elveit, nem vette volna Ukrajnát Szerbia elé, de pont ebből látszik, hogy ezt a szart ők sem veszik komolyan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés