Az osztrák kormány eltörölné az oltási kötelezettséget

2022. június 24. 10:14
A kormány a koronavírus elleni oltási kötelezettség eltörlését javasolja - jelentette be csütörtökön Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a kötelezettség eltörléséről a nap folyamán hozott határozatot az osztrák kormány és az erről szóló indítványt be is terjesztette az alsóház (Nationalrat) rendkívüli ülésén. Az osztrák parlament várhatóan júliusban hagyja jóvá az előterjesztést. A tárcavezető indoklása szerint „senki sem oltatja be magát csak azért, mert jogszabály azt előírja”. Szerdán mindössze 140-en oltatták be magukat Ausztria-szerte. A kormány egyébként a vonatkozó jogszabály hatályát már márciusban felfüggesztette. Rauch rávilágított, hogy az embereket meg kell győzni az oltakozás szükségességéről és ez csakis önkéntes alapon történhet. Ausztriában február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírság is várhatott azokra, akik megtagadták az oltás felvételét.

Az általános oltási kötelezettség bevezetésével Ausztria úttörőnek számított az Európai Unióban, más EU-tagországok inkább azt az utat választották, hogy csak bizonyos korosztályok, illetve foglalkozási csoportok számára vezettek be ilyen előírást. Az oltás kötelezővé tétele azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a szabályozást felfüggesztették. A kormány pedig arra a megállapításra jutott, hogy az intézkedés nem állt arányban a koronavírus gyorsabban terjedő, de általánosságban kevésbé veszélyes omikron variánsa elleni küzdelem követelményeivel.

Rauch szólt arról is, hogy a kötelező oltás kérdése mélyen megosztotta a családokat és a vállalkozásokat is. Olyan időben, amikor sokan a magas infláció és az ukrajnai háború miatt aggódnak, a társadalomnak megosztottság helyett szolidaritásra van szüksége - fűzte hozzá a miniszter.

Az osztrák lakosság mintegy 62,4 százaléka kapta meg valamelyik, koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem siették el. Most majd bevezethetik majomhimlőre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés