Elhibázott

2022. június 23. 15:15

Bauer Tamás
Facebook
Az EU többi országa Ukrajna oldalán áll a putyini agresszióval szemben, az orbáni magyar állam nem.

„A költségvetési vita ezúttal megmutatta, hogy hogyan működik a Fidesz propagandagépezete. Tudtuk eddig is – Kuncze Gábor ezt jellemezte sok-sok évvel ezelőtt a papagájkommandó kifejezéssel – hogy minden fideszes megszólaló elismétli ugyanazokat a kifejezéseket, mondatokat, fordulatokat. Kitalálja a központi kampánystáb, és odateszi a sajtótájékoztatót tartó, a parlamenteben felszólaló politikusok elé, akik minden alkalommal elismétlik. Ilyen szavak a »magyar emberek«, »családok«, »adócsökkentés«, »brüsszeli bürokraták« »illegális bevándorlók« »megvédjük« stb. stb. Ebben a mostani költségvetési vitában a fideszes felszólalók a »szomszédunkban dúló háború« kifejezéshez mindig hozzáteszik: »elhibázott brüsszeli szankciók«. Hogy az Európai Unió szankciókat vezetett be az Ukrajnát már 2014-ben megtámadó, majd idén februárban átfogó háborút indító Oroszországi Föderáció (ez magyarul az orosz állam pontos megnevezése) ellen, az vitathatatlan. De miért elhibázottak ezek a szankciók?

A szankcióknak alapjában véve két iránya van. Az egyik: személyi szankciók az oroszországi gazdasági és politikai vezető réteg kiválasztott, kulcspozíciókat betöltő személyei ellen: utazási lehetőségük korlátozása az Európai Unió országaiba, illetve az EU-országokban levő vagyontárgyaik (ingatlanok, yachtok, bankbetétek) lefoglalása. A másik: Oroszország gazdasági: kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatainak korlátozása azzal a céllal, hogy akadályozza az ország gazdaságának működését és ezzel gyengítse az orosz állam hadviselő képességét.”

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 130 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azonkívül, Izrael melyik oldalon is áll?

'Az EU többi országa' örüljön, hogy Ukrajna nem szomszédjuk.

Ez olyan, mintha Németországban Göbbels unokája osztaná az észt liberalizmusról. Van benne valami egészen hátborzongató.

Európa többi országa és pl. Bauer le se szarja a kárpátaljai magyarokat, az orbáni Magyarországnak meg pl. ők is számítanak. Vannak ilyen különbségek.

Értem, hogy jobb embernek érzed magad a morállófasz lóbálásától, de tudod nincs olyan erkölcsi parancs, hogy egy országnak be kell szállnia egy háborúba. A katonai semlegesség mindig választható opció, és nem azonos a háborús felek erkölcsi egyenlősítésével.

Ki tett szemrehányást Svájcnak azért, mert nem fogott fegyvert Hitler ellen, hanem semleges maradt? Vagy ki szidta Ausztriát, mert csak a határait nyitotta meg, de fegyvert nem küldött '56-ban? Amerikát szidtuk, mert az amerikai állami rádió konkrétan segítséget ígért a felkelőknek. Az más egy kicsit. De Orbán világosan beszél, nem ígért semmit (szemben mondjuk a németekkel).

Akkor abban megegyezünk, hogy sem a háborúba bekapcsolódni, sem abból kimaradni, nem erkölcsi kötelességünk. Ez máris eltér attl, amit a becses posztoló makog.

Ez azt jelenti, hogy két erkölcsileg vállalható alternatíva közül kell dönteni.

Próbáljunk meg akkor továbblépni! Ki az illetékes döntéshozó? Ki más, mint Magyarország kétharmados többséggel megválasztott, legitim kormánya? Még ki dönthet arról, hogy Magyarországnak jó lesz-e bekapcsolódni a háborúba?

Természetesen adódhat olyan helyzet, amikor a katonai szövetség, amelynek tagjai vagyunk, háborúba keveredik Oroszországgal. Ha ez megtörténik, nyilván árulás volna megpróbálkozni valamiféle semlegességgel.

Ezt a katonai szövetséget "NATO"-nak nevezik, és jelenleg nem áll háborúban Oroszországgal. Örülök, hogy segíthettem.

Tájékoztatom még, hogy az Ön által törvénytelennek vélelmezett választáson egész Buda az ellenzékre szavazott, ami erős jele a választók szabad akaratnyilvánításának. Hogy az országos eredmény Önnek nem tetszik, azt a hadseregben úgy hívták, hogy "egyéni szoc. probléma".

Tudja, a valóságtagadásnak vannak szintjei. Egy szint, ha azt képzeli, hogy a NATO háborúban áll Ukrajnával, és ebből vezeti le Magyarország kötelező teendőit. Ha jól olvasom, Ön ezt a szintet meglépte. Ez egyéni szoc. problémát, diszkomfortérzetet okoz. Azért érdemes a valósággal foglalkozni, hogy tájékozódni tudjunk a bennünket körülvevő világban.

Egy következő szint, ha úgy képzeli, hogy a törvényesen megválasztott kormányzat törvénytelen. Ha Ön ezt csak verbálisan előadja, de nem gondolja komolyan, az is elég rossz dolog, mert néhányan esetleg azt képzelik, hogy Ön ezt komolyan gondolja, és támaszkodni próbálnak Önre. Még sokkal rosszabb, ha tényleg komolyan gondolja, és nekiáll másképp megdönteni a kormányt, mint törvényes úton, tehát választásokon. Ezesetben az ország népe nem a kormánytól való rettegés miatt nem indul Ön után a barrikádra, hanem mert furcsának és veszélyesnek találja az Ön magatartását. Ilyesmit okoz a kormány legitimitása.

A valóságtagadás egyik eleme, ha azt képzeli, hogy egy országra használható a "kiállni" ige. Kiállni autók szoktak garázsból. Ezt az igét metaforikusan használni azért veszélyes, mert nem világos, hogy az "A" és a "B" pont, ahonnan, és ahová egy ország kiállhatna. Ha Önnek hatalma van, akkor ez persze nem probléma, bármikor revolverezheti az alávetetteket, hogy "még jobban ki kell állni". De ha nincs hatalma, akkor csak frusztrációforrás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés