Bakot lőttek Gyurcsány emberei vaddisznómentés helyett

2022. június 23. 16:41
Írta: Nagy Gábor
Úgy tűnik, a városi vadak védelméért, megmentéséért küzdő DK-sok nem ismerték a vonatkozó jogszabályokat.

Még a hét elején harangozta be Trippon Norbert, Újpest DK-s alpolgármestere, hogy akciótervet dolgoznak ki a városi vadak védelméről, megmentéséről. A hétfői sajtótájékoztatón részt vett a választókörzet országgyűlési képviselője, Varju László DK-alelnök és Déri Tibor momentumos polgármester másik Gyurcsány-párti helyettese, Bedő Kata is.

A DK-s alpolgármester arról írt közösségi oldalán, hogy Budapest peremkerületeibe egyre gyakrabban tévednek vadállatok, akik megsérülnek. Felidézte, legutóbb Budán történt eset, „amikor a közterületre tévedt anyakocát és ártatlan kicsinyeit éles lőfegyverrel, kivégzésszerűen agyonlőttek. A helyzet állatvédelmi szempontból rendezetlen, sőt visszaélésekre is lehetőséget ad” – írta Trippon. Hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő, a baloldali politikusok állatvédelmi akciótervet hoztak létre,

  • amelyben állatvédelmi törvényalkotást sürgetnek, hogy a „városban talált, egészéges vagy esetlegesen sérült vadat elsősorban kötelező legyen megmenteni, meggyógyítani, nem pedig lelövöldözni”;
  • törvényi felhatalmazást kérnek arra, hogy az állatvédelmi őrszolgálatok, illetve a felkészült civil szervezetek és állatorvosok „büntetőjogi és kártérítési felelősségre vonás kockázata nélkül menthessék meg, gyógyíthassák a vadakat”;
  • valamint kormányzati jogalkotást és pénzügyi támogatást kérnek azért, hogy minél több helyen jöjjön létre állatvédelmi őrszolgálat, „ahogyan az Újpesten is jól működik”.

Ezeken túl Tripponék kezdeményezték azt is, hogy Újpest Önkormányzata ez ügyben éljen az Alaptörvény és az önkormányzati törvényben biztosított felterjesztési jogával, ennek érdekében egy javaslatot is előterjesztettek.

Dékások vaddisznós molinóval

Uniós jogszabály miatt is ki kell lőni a vaddisznókat

Ahogy az várható volt, a szerdai IV. kerületi képviselő-testületi ülésen elő is került a téma. Nagy István, a Fidesz frakcióvezetője a kapcsolódó napirendi pontnál elmondta:

európai uniós jogszabály írja elő, hogy a településekre tévedő vaddisznókat ki kell lőni, hogy elejét vegyék az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének. A vaddisznók tehát speciális szabályozás alá esnek.

A politikus később közösségi oldalán arról írt, úgy tűnik, az előterjesztők a vonatkozó jogszabályokat nem ismerték – megkérdezte baloldali kollégáitól, olvasták-e az Európai Bizottság által kiadott direktívát, de azok vélhetően nem hitték el neki, hogy ilyen dokumentum létezik –;  s csak azért, hogy megvárja a törvényalkotók, a népegészségügyi és járványvédelmi hatóságok reakcióit, Nagy „áldását adta” az előterjesztésre.

A kormánypárti politikus azért hangsúlyozta, az ASP egy veszélyes járvány, amely „nem lehet politikai akciók tárgya”; majd viccesen megjegyezte, lehet, hogy igaza volt Jámbor András neomarxista országgyűlési képviselőnek akkor, amikor azt írta: „Okosabbak nálunk a fideszesek, több nemzetközi szakirodalmat olvasnak…”

Csütörtökön két szakálláspont is befutott

A Magyar Nemzet megkeresésére az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal leszögezte, a vadon élő állatok befogása komoly szakértelmet, nagy gyakorlatot követel meg, amely során a befogó és a lakosság esetleges veszélyeztetését egyaránt el kell kerülni vagy minimálisra csökkenteni.

„Ez különösen igaz egy olyan nagyobb testű, vadon élő állat esetében, mint a vaddisznó. Ezeket az eseteket nem szabad úgy kezelni, mintha egy elkóborolt vagy magára hagyott háziállat befogásáról lenne szó” – közölték. Ráadásul figyelembe kell venni a sertéspestist – folytatták –, amely 2018 áprilisa óta jelen van a magyarországi vaddisznóállományban is. Az ASP emberre nem veszélyes, de a házisertés-ágazat veszélyeztetett, mert rendkívül magas az elhullás aránya (90-95 százalék), és jelenleg nincs ellenszere a vírusnak.

„Az Európai Bizottság rendeletével összhangban kiadott, Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési terve egyértelműen tiltja az élő, vadon élő vaddisznó mozgatását, szállítását” – szögezte le a tárca. „Ebből kifolyólag

nincs lehetőség a belterületen befogott vaddisznó elszállítására, máshol történő szabadon engedésére. Tehát az így befogott állat életét a befogóban kell kioltani”

– jelezték, hozzátéve, hogy ezzel nemcsak a szigorú, élő vaddisznómozgást tiltó előírásoknak felelünk meg, hanem eleget teszünk az állománygyérítés előírásainknak és céljainknak is. Azaz ha egy vaddisznót élve befognak, annak az életét a helyszínen kell kioltani, élve történő elszállítása és szabadon engedése tilos.

Nyitókép forrása: Facebook

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A hőség növeli a hülyeséget. Évszakos ártalom.

Semmilyen. Állatorvos.

Ezernyi kérdés - egyetlen válasz: Orbán a hibás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés