Nagy Márton: Folyamatban van a fogyasztóvédelmi vizsgálat a Ryanairrel szemben

2022. június 20. 14:06
A vizsgálat eredményétől függően tud a kormány dönteni a további lépésekről – fogalmazott a gazdasági miniszter.

A Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről szóló sajtótájékoztatót tartottak hétfő reggel. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón többek között kitért az extraprofitadó és a Ryanair ügyére is.

„Két lényeges adóról beszélünk”’

Nagy Márton leszögezte: az extraprofitadót sok külföldi országban is fizetik a légitársaságok. Hozzátette: Adott esetben ez az adó fennmaradhat a következő időszakban, de itt az extraprofitadók alatt

két lényeges adóról beszélünk: a bankok különadójáról és az energiacégekéről, ami a teljes csomag mintegy 80 százalékát adja”

– hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton szerint e két nagy terhelésnek nem szabadna két éven túl is fennmaradnia.

Zajlik a fogyasztóvédelmi vizsgálat

A Ryanairre vonatkozó fogyasztóvédelmi vizsgálatról szólva a tárcavezető azt mondta: „egyelőre várjuk meg annak a végét, hiszen

annak eredményétől függően tud a kormány dönteni a további lépésekről, például arról, hogyan tudják megakadályozni, hogy a lakosságra hárítsák az extra terhet”.

„A kormánynak az eszközök a rendelkezésére állnak” – emelte ki.

A Ryanair ostobaságnak nevezi az extraprofitadót

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, a Ryanair felszólította a magyar kormányt, hogy vonják vissza a légitársaságokra kiszabott extraprofitadót, aminek bevezetése szerintük „több mint ostobaság”.

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára” – áll az ír fapados légitársaság közleményében.

A Ryanair kereskedelmi igazgatója, Jason McGuinness

logikátlannak és megalapozatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány extraprofitadót vet ki a légitársaságokra.

Szerintük nem létezik extraprofit

„A magyar kormány olyan extraprofitra akar adót kivetni, amely a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt nem létezik az ágazatban” – írja a Ryanair közleménye.

A különadókat hivatalosan az „extraprofit” után kell befizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba idén és 2023-ban. A rendelkezés szerint a légitársaságoknak a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma után kell megfizetni az adót, a tranzitutasok után nincs fizetési kötelezettség.

Idiótának nevezte a Ryanair vezetője Nagy Márton minisztert
Mint arról korábban beszámoltunk, Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója rövid interjút adott a hvg.hu-nak az extraprofitadóval kapcsolatban. Az alig 11 kérdéses interjúban sikerült a vezérigazgatónak ötször leidiótáznia Nagy Mártont, aztán a változatosság kedvéért egyszer le is ostobázta, majd végül lehibbantozta.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Soós Lajos 

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés