Putyin: Mi a Szovjetunió? A történelmi Oroszország!

2022. június 19. 12:43
Megoszlik a szakértők véleménye arról, hogy Kazahsztán lehet-e Oroszország „következő prédája”.

„Mi a Szovjetunió? A történelmi Oroszország” – ezt a választ adta Vlagyimir Putyin orosz elnök Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő pénteki kijelentésére, miszerint Kazahsztán nem ismeri el a kelet-ukrajnai szakadár régiókat – írta a Magyar Nemzet a a Daily Telegraph-ra hivatkozva. 

Az orosz elnök ezt követően a közép-ázsiai szomszédját méltatta mint testvéri nemzet, majd hozzátette:

„ugyanez lehetett volna a helyzet Ukrajnával is, azonban ők nem működtek együtt Oroszországgal”.

A portál kitért arra, hogy a fenti jelenet a szentpétervári gazdasági fórumon élő adásban történt. A szakértők szerint ez egy fenyegetés a volt szovjet köztársaságok számára, azt sugallva, hogy ők lehetnek Moszkva következő célpontjai. 

Szakértő: Kazahsztán lehet Moszkva következő célpontja

A The Daily Telegraph brit konzervatív napilapnak nyilatkozó kazah elemző szerint Tokajev kijelentésével támogatói előtt járatta le az orosz elnököt, aki ezért a fenyegetést nagyon is komolyan gondolta. Tudatta vele, hogy

„Kazahsztán lehet Oroszország következő prédája”

– fogalmazott. Egy másik megszólaló szerint az orosz elnök szavai a következőket jelentik Kazahsztán számára: „Amíg jó szomszédok vagytok, addig minden rendben van. Azonban ha átlépitek a vörös vonalat, és a Nyugat felé közeledtek, akkor elfoglalhatjuk földjeiteket, ugyanis azok lényegében a mieink”.

Más kazah szakértők ugyanakkor nem tekintenek fenyegetésként Putyin kijelentésére. 

„Kazahsztánt már most is mélyen áthatja az orosz befolyás. Putyinnak nem kell újra felállítania a Szovjetuniót ahhoz, hogy ellenőrzése alatt tartsa az országot”

– mutatott rá Dimash Alzanov politikai elemző.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kárpátalja nem volt történelmi Oroszország része, ahogy a nem létező Ukranáé sem, sőt a Kijevi Ruszhoz sem tartozott.

Tiszta sor, ha lekaparjuk róla az internacionalista lakkot.

Melyik pillanatban történelmi? Mi a mérete egy folyékony palacsintának?
"Az oroszok már öt évszázadon keresztül próbálják országuk végső határát meglelni, de sehogy sem sikerül.”
(A. L. Kennedy, The Quarterly Review, 1947. január)

Egyébként az orosz birodalmi terjeszkedés volt az, amiről Fridhjof Nansen, norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (Népszövetség) megbízott, állította közel 100 éve már: "Oroszország az 1500-as évektől kezdődően minden hét évben egy norvégiányi területet kebelezett be."

(Ezen, addig megállíthatatlan terjeszkedés érte el határainkat is 1939-ben. Egyetlen valamirevaló döntéshozó sem hagyhatta ezt figyelmen kívül.)

Ez világos beszéd. Az oroszok befolyási övezetüknek tartják az egykori orosz birodalom területét, és ha oda beteszi a lábát az USA, azt nem tűrik. A fene akarja, hogy helyreálljon az orosz birodalom, de a f.szt érdekel, hogy az amerikaiak vagy az oroszok befolyása érvényesül Közép-Ázsiában vagy Ukrajnában. Nekünk ezekben a régiókban csak kereskedelmi érdekeink vannak. Kárpátalja kivétel, ám az teljesen mindegy, hogy Oroszország szállja meg vagy az ukrán nácik terrorizálják a magyar lakosságot. A legjobb lenne, ha az oroszok leválasztanák Ukrajnáról a keleti és a tengerparti régiókat, a maradék béna Ukrajnát pedig kordában tartaná az EU. Van erre némi esély, mert az orosz hadsereg nem vitézkedik annyira, hogy ennél nagyobb kalandokba vághatna bele, és valószínűleg az orosz társadalom is fellázadna, ha túl nagy lenne az emberáldozat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés