Haditudósító: Esélytelen, hogy ilyen mentalitással győzzenek az ukránok

2022. június 19. 13:07
Seth Harp káoszról és egymást lövő ukrán katonákról is ír közösségi oldalán.

A Kijevben szolgáló külföldi zsoldosok nemcsak az orosz hadsereg, hanem az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) áldozatai is. Erről Seth Harp amerikai oknyomozó újságíró, iraki veterán számolt be a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében, amelyet az Index szemlézett.

Harp azt is kijelentette, hogy éppen eleget látott Ukrajnában ahhoz, hogy elmondja,

esélytelen, hogy ilyen mentalitással győzzenek az ukránok, hiszen saját erőforrásaikat emésztik fel a figyelmetlenséggel.

Szerinte az ukrán oldalhoz csatlakozó katonák és az ukrán hadsereg védelmi erőfeszítései teljesen fölöslegessé válnak.

„A média csak az egyik oldalról beszél. Én itt vagyok, és látom a valóságot. Miközben hidakat robbantanak fel, a baráti erők még mindig a másik oldalon vannak, nincs kommunikáció az egységek között, állandóan baráti tűzharc folyik” – részletezte a zűrzavart a haditudósító.

Oroszország még azt sem ismeri el, hogy háborúban áll Ukrajnával

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, továbbra is heves tüzérségi harcok dúlnak az ukrajnai Szeverodonyeck körül. Ukrán oldalon sok katona dezertál, az orosz katonák pedig gyakran elutasítják a parancsok követését. A brit hírszerzés szerint az orosz tisztekből hiányzik hajlandóság és a kellő motiváció a rend fenntartásához,

mivel hivatalosan Oroszország még azt sem ismeri el, hogy háborúban áll Ukrajnával. 

Korábban a Telegramon felvételek jelentek meg arról, hogy sebesült külföldi zsoldosok próbálnak autóval elmenekülni a Luhanszki Népköztársaságban lévő Szeverodonyeck városának külterületéről – idézte fel a portál.

Nyitóképen orosz katonák a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
A brit hírszerzés szerint az orosz tisztekből hiányzik hajlandóság és a kellő motiváció a rend fenntartásához,
mivel hivatalosan Oroszország még azt sem ismeri el, hogy háborúban áll Ukrajnával.
"

Oroszország becslések szerint eddig kb. 260 ezer katonát mozgósított. Ezzel a 260 ezerrel elfoglalta Ukrajna 1/5-ét. Ha kell, majd el fogja ismerni, hogy háborúban áll. Akkor majd mozgósít további kb 450 ezer katonát. Ukrajna ezt a háborút NEM NYERHETI MEG, bármit is kamuzik a brit hírszerzés.

Az donyecki front épp összeomlóban van, ez itt a lényeg.

Mivel az Usa is erről beszél. "Jó móka" lesz, ha a nyugat egyszerre háborúzik az oroszokkal és a kínaiakkal, és közben szankcionálja Oroszországot és Kínát.

"S persze a híd felrobbantása kizárja annak esélyét, hogy épen az oroszok kezére jusson."

Ez még józan döntés is lehetne, ha előtte kivonták volna a saját csapataikat.

Vagy nincs aki megélje:
Idézem egy vöröskatona, Nyikoláj Nyikulin gyalogos veterán emlékeit.

„Annak érdekében, hogy egy rendezetlen és kiképzetlen katonatömeget ellenőrzés alatt tudjanak tartani, a harcok előtt kivégzéseket tartottak. Elgyengült, majdnem haldokló katonákat, vagy azokat, akik véletlenül mondtak valami szovjetelleneset, vagy alkalmanként dezertőröket használtak erre a célra. Az alakulatot U alakban felsorakoztatták és a szerencsétleneket kegyetlenül lemészárolták. Ennek a „megelőző politikai munkának” eredményeként a félelem az NKVD-től és a komisszároktól nagyobb volt, mint a németektől.
Ha támadás közben valaki megfordult, a feltartóztató különítmény lelőtte. A félelem késztette a katonákat, hogy előre menjenek meghalni. Pontosan ez volt az, amire a mi bölcs Kommunista Pártunk, a győzelem szervezője, támaszkodott.
Természetesen a kivégzések folytatódtak minden sikertelen támadás után. Ha egy ezred parancs nélkül meghátrált, a feltartóztató különítmények nehézgépfegyvereket használtak ellenük.”
Forrás: Vadim J. Birstein: SMERSH, Stalin’s Secret Weapon (Szmers, Sztálin titkos fegyvere), Biteback Publishing, 2011, 135.old.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés