Macron: Franciaország hadigazdálkodásra tért át

2022. június 13. 13:43
A francia elnök szerint a háború miatt gyorsabbnak és erősebbnek kell lenni, a lehető legolcsóbban.    

Az európai védelmi ipar megerősítését sürgette hétfőn Emmanuel Macron francia elnök a Párizs mellett rendezett nemzetközi fegyveripari szakkiállításon elmondott beszédében. Az elnök leszögezte: Európának az ukrajnai háború fényében a védelmi szektor erősebb ipari és műszaki bázisát kell kialakítania, és

szorgalmazta a francia védelmi büdzsé felülvizsgálatát is.

 „Ne ismételjük meg a múlt hibáit: máshonnan vásárolni sok pénzért nem jó ötlet” – fogalmazott Macron, és a hazai védelmi szektor erősítésén belül kiemelte a védelmi technológiák gyártásának fontosságát.   

„Gyorsabbnak és erősebbnek kell lenni”

A francia katonai kiadásokra kitérve elmondta, egyeztetett a védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökkel annak érdekében, hogy az elkövetkező hetekben a geopolitikai helyzet fényében vizsgálják felül a védelmi kiadásokat. Kiemelte:

Franciaország hadigazdálkodásra tért át, amelynek segítségével az ország hosszútávon képes megszervezni magát.

Hozzátette: a február 24-én kirobbant háború miatt gyorsabbnak és erősebbnek kell lenni, a lehető legolcsóbban.    

Macron 2017-es hivatalba lépését követően nőtt az államháztartás védelmi kiadásokra szánt büdzséje. Idén ez az összeg a tervek szerint mintegy 40,9 milliárd euró lesz. Franciaországban 2019-ben törvényt fogadtak el arról, hogy a védelmi kiadásokat 2025-ig 50 milliárd euróra kell emelni.    

(MTI) 

Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak OV-t utánozza. Régóta és rendszeresen:-)

A magyar médiában visszhangtalan maradt a Szingapúrban június 11-12. között megtartott régiós védelmi csúcstalálkozó. Ott volt a japán miniszterelnök, amerikai, ausztrál, francia és más térségi katonai vezetők, s online Zelenszkij is, aki felkonferálta, hogy az orosz-kínai tengely következő háborús célpontja ez a földrajzi régió, amire fel kell készülniük. Kérdezed, hogy a franciák kivel háborúznak. Hát ott voltak Szingapúrban is, a francia határok védelmében. De ott vannak Afrikában, bombázták Líbiát, Szíriát, szóval védik a francia érdekeket.
Egyébként a nyugati vezető politikusok mindegyike titokban irigyli Orbánt, a vezetői képességeit, társadalmi, választói bázisát, államférfiúi talentumát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés