További hajóroncsokat találtak a kincsekkel teli San José-gálya közelében (VIDEÓ)

2022. június 7. 14:48
A San José-gályát 1708. június 8-án süllyesztette el angol kalózok egy flottája.

További két történelmi hajóroncsot fedeztek fel a kolumbiai haditengerészet kutatói, akik nagy teljesítményű berendezésekkel vizsgálják a Cartagena partjainál 1708-ban angol kalózok által elsüllyesztett, aranykincsekkel teli San José-gálya roncsát – jelentette be a dél-amerikai ország elnöke, Iván Duque.

Tengeralatti búvárhajóval találták meg a roncsokat

Az elnök és a haditengerészet illetékesei újabb, távirányítású tengeralatti búvárhajó által készített videofelvételeket is bemutattak hétfőn a 900 méter mélyen fekvő roncsról, amely régészek szerint dollármilliárdokat érő kincseket rejthet magában.

A legújabb videofelvételek minden korábbinál jobb képet kínálnak az egykori gályán lévő tárgyakról, az aranyrudakról, arany- és ezüstpénzekről, a Sevillában és Cádizban 1655-ben gyártott ágyukról és egy érintetlen kínai porcelán étkészletről, amelynek darabjai a hajó jelzését viselik magukon.

A személyzet nélküli tengeralattjáró egy, a gyarmatosítás idejéből származó másik hajót is felfedezett, továbbá egy vitorláshajót, amely a mintegy 200 évvel ezelőtti kolumbiai függetlenségi háború idejéből származik.

A roncsot eddig nem bolygatta meg semmiféle emberi beavatkozás

Az elnök szerint az utóbbi években beszerzett technológiákkal minden korábbinál pontosabb vizsgálatokat tudnak végezni a gályáról. Sikerült egyebek közt megállapítani, hogy a roncsot eddig nem bolygatta meg semmiféle emberi beavatkozás.

A San José-gályát 1708. június 8-án süllyesztette el angol kalózok egy flottája, miközben az Cartagenába tartott Panamából körülbelül 11 millió arany- és ezüstpénzzel. A roncsot 2015-ben fedezték fel.

A roncsot szeretnék kiemelni

A felfedezés idején hivatalban lévő Juan Manuel Santos elnök kormánya a magántőkével együttműködve tervezte a rakomány felhozását a tenger mélyéről, a kincsek egy részéből fedezve a magánbefektetők költségét.

A jelenlegi elnök, a 2018 óta hivatalban lévő Iván Duque kormánya azonban idén márciusban feloszlatta a kiemelésre létrejött konzorciumot, mondván, hogy „nem akar osztozni senkivel a védett kulturális örökségen”. A kormány más megoldáson töri a fejét.

(MTI)

A nyitókép MARKETING CÉLRA NEM HASZNÁLHATÓ: Az elsüllyedt San José-gálya ágyúi,
HO / Colombian Ministry of Culture / AFP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oh a vartyogás...
A tárgyalt világ rész ("latinamerika") pedig spanyolul (vagy odébb portugálul) vartyog ,ha nem pl. inka féle bennszülött nyelvű.

A lehanyatlott azték vagy inka birodalom arany- és ezüstkincseiből

pénzérméket vert ( 11 milliót??!) a Spanyol Birodalom panamai koloniális pénzverdéje , azután pedig az a szállító hajóval (San José gálya) jutott nem a spanyol pénzforgalomba , értékek forgalmába ,hanem ahelyett a hét tenger fenekére 900 méterre. Mert a Sir Drake úr-éknak erre a kiindulási puha nemes fémre szintén fájt a foguk fehérje, de ez az érték ez
úttal alászállt a mélybe.

Ilyen az érték transzferek sorsa néha!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés