Kijev felszólította az EU-t, hogy állítsa le az Északi Áramlat-1 orosz gázvezetéket

2022. május 27. 20:38
Az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, támogatja az ukrán kormány álláspontját az orosz energiaforrások teljes embargójával kapcsolatban.

Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója felszólította pénteken az Európai Uniót, hogy állítsa le az Északi Áramlat-1 orosz gázvezetéket, de legalábbis jelentősen csökkentse a rajta áramló gáztranzitot – számolt be a napi.hu.

Makohon a Facebookon azzal érvelt, hogy

a Gazprom orosz állami gázvállalat durván megsértette a meglévő szerződések feltételeit, amikor felfüggesztette a gázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába.

„Ez bizonyítja, hogy Oroszország nem megbízható beszállító” – írta bejegyzésében a vezérigazgató. A Gazprom a döntést korábban azzal indokolta, hogy az említett két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz földgázért.

Az EU-ba irányuló gázexportnak gyorsan csökkennie kell

Makohon felhozta, hogy az EU-ba irányuló gázexportnak gyorsan csökkennie kell, amihez csökkenteni kell az Északi Áramlat 1-en keresztüli tranzitot. „Az Északi Áramlat-1 gázvezeték már most is jelentősebb probléma nélkül leállítható, az európai fogyasztók számára az ukrán és lengyel gázszállító rendszer pedig átmenetileg el tudja szállítani a szükséges mennyiségeket” – fejtette ki a vezérigazgató. 

Majd kiemelte: „már mindenki számára világos, hogy Oroszországból induló semmilyen új gázvezeték nem javítja az EU-országok energiabiztonságát, hanem épp ellenkezőleg, az Oroszországtól való függőséget növelik”.

„Az egyetlen kiút a teljes embargó vagy az Oroszországi Föderációtól történő gázvásárlás jelentős csökkentése, valamint az alternatív gázszolgáltatók aktív keresése”

 – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy vállalata teljes mértékben támogatja a kormány álláspontját az orosz energiaforrások teljes embargójával kapcsolatban.

Az Északi Áramlat-1 két csőpár, amely az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig juttatja el a gázt a Balti-tenger alatt. Az első csövet 2011-ben, a másodikat 2012-ben helyezték üzembe.

Nyitóképen gázvezeték Ukrajnában Fotó: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Összesen 114 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Brüsszel nagyon belevezette magát a nehéz helyzetekbe. Eddig nem mert ellentmondani az ukránoknak, azt hiszem, most muszáj lesz.
Putyin azt mondta, folyosót nyit a 20millió tonna ukrán gabona tengeri elszállításához, ha Brüsszel felold néhány szankciót.
Na, Ursula, ezt kell megoldani.

De Ursulanak a saját szájával kell kimondania a választ, a felelősség csak az övé.

Az EU Ukrajnától való függőségével is lassan foglalkozni kellene.

A döntésén múlik, hogy hol és mennyi ember nem fog éhezni.

Nincs senki az EU-ban, aki értésére adná Zelenszkijnek, hogy ő csak kérhet, és azt is csak nagyon alázatosan. Olyan alázattal, ahogyan az USA seggét nyalja, mert tőlük függ az élete, ha egyszer megkérdezik tőle otthon, hogyan és miért jutott ide Ukrajna?

Aki dönt, az ő döntésén. Ursula lesz a bemondó.

Az biztos, jó lenne előrehozott EP választás. Ez a társaság alkalmatlan.

Kíváncsi vagyok, mit mond a bizottság erre?
Szerintem semmit, majd csak hallgat.

Milyen álságosak! Tőlünk meg veszik az orosz gázt......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés