Kiengedné Oroszország az Ukrajnából induló gabonahajókat

2022. május 26. 20:32
Az oroszok ezért cserébe egyes szankciók feloldását kérik.

Oroszország kész „humanitárius” folyosót biztosítani az ukrajnai élelmiszerszállító hajóknak, abban az esetben, hogyha az országgal szemben feloldanak bizonyos szankciókat. Az ajánlat Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettestől származik – közölte az Interfax hírügynökség nyomán a Reuters.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Ukrajna fekete-tengeri kikötői a háború kitörése óta le vannak zárva. Egyes értesülések szerint 

több mint 20 millió tonna gabona rekedt az ország silóiban.

Mint ismert, Oroszország és Ukrajna adja a világ búzakészleteinek közel egyharmadát, és az ukrán kikötőkből történő jelentős gabonaexport hiánya hozzájárul a növekvő globális élelmiszerválsághoz. Ukrajna a kukorica és a napraforgóolaj jelentős exportőre is – tették hozzá a cikkben.

A nyugati hatalmak megvitatták az ukrán kikötőkből történő gabonaexport biztonságos folyosókon történő lebonyolításának ötletét, hozzátéve, hogy minden ilyen folyosóhoz orosz beleegyezésre lenne szükség. Az oroszok ezzel kapcsolatban pedig a következő kijelentést tették:

„Ezzel kapcsolatban többször is kijelentettük, hogy az élelmiszerprobléma megoldásához átfogó megközelítésre van szükség, beleértve az orosz exportra és pénzügyi tranzakciókra kivetett szankciók feloldását”

„Az is szükséges, hogy az ukrán fél minden olyan kikötőt, ahol hajók horgonyoznak, aknamentesítsen. Oroszország kész biztosítani a szükséges humanitárius átjárást, amit minden nap meg is tesz” – hangsúlyozta Rudenko a kéréseiket. Majd hozzáfűzte: „Oroszország kapcsolatban áll az ENSZ-szel ebben a kérdésben”  – írta a portál.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 197 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mario Draghi, olasz miniszterelnök ma telefonon kérte Putyint az ukrán gabonaszállítások szabaddá tételére. Itáliában is elszálltak a gabona árak, komoly ellátási, gyártási problémák adódtak. Draghi egyben kérte az orosz gázszállítások fenntartását is, amire Putyin ígéretet tett, Olaszország megkapja az igényelt mennyiséget a rögzített áron.
A szankciók úgy Oroszországot, mint az uniós tagállamokat egyre jobban sújtják. A vesztesek listáját ők vezetik. Ez a helyzet viszont kedvez a versenytársaknak. A Stanford Egyetem most jelentet meg egy Fehér könyvet az oroszokkal szembeni szankciókról, kiemelve benne az EU szerepét. Szorgalmazzák a Bizottság keményvonalas irányvonala érvényesítését, az uniós orosz energia import teljes felszámolását. Tarthatatlannak ítélik, hogy Moszkva naponta 800 millió dolláros bevételre tegyen szert a földgáz és a kőolaj exportból. A tanulmányban konkrét pénzügyi, kereskedelmi szabályozókat, javaslatokat "tesznek Brüsszel asztalára", amelyek az embargó minél gyorsabb és szélesebb körű bevezetését segíthetik. Vajon kinek az érdekét szolgálja az orosz konkurencia kiszorítása?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés