Parragh László: A kamara támogatná a kata megszüntetését

2022. május 26. 18:37
A kamaraelnök elmondta, korábban is fogalmaztak már meg javaslatokat az adónemmel kapcsolatban.

Interjút adott a Népszavának Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh „finoman kritizálta” az árstopot. Elmondta, „állami eszközökkel megvalósítható bizonyos ársúlyozás a piacon, de a többletköltség nem tűnik el, csupán más termékre rakódik rá”.

Szerinte júliustól egy módosított, de a piacba beavatkozó kormányzati intézkedést kellene bejelenteni. Az elszabadult inflációt azonban sokkal nagyobb bajnak tartja, „aminek a megfékezése az összes gazdasági szereplőnek elemi érdeke”.

Előre lehetett látni az inflációt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a járvány miatti visszaesést törvényszerűen egy felpattanás követi, ami keresletnövekedéssel jár, ez pedig inflációt generál. „Ezt évekkel előre lehetett látni. Ehhez képest a jegybank végig tagadta ennek kockázatát, majd hirtelen fordulattal kijelentették, hogy ezzel együtt kell élnünk”. Holott most már egy stagflációs – lassuló gazdasági növekedésre és növekvő államháztartási hiányra vonatkozó – kockázat is megjelent.

„Ezzel is foglalkozniuk kellene, miközben érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tenni. Ehelyett tanácsokkal látják el a kormányt és különféle számmisztikával operáló programokat készítenek” – hangsúlyozta az Iparkamara elnöke.

Korábban is fogalmaztak már meg javaslatokat a kata-val kapcsolatban

Az interjúban a kata adózás is téma volt, amiről a kamaraelnök azt mondta: ez olyanokat is bevont a közteherviselésbe, akik korábban nem voltak részesei annak. „Nagyon sikeres lett, talán túlzóan is, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis

a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot” 

– fogalmazott.

Parragh László szerint a kamara többször is megfogalmazott javaslatokat az adónem „igazságosabbá tételéhez”. Mint mondta, „egy falusi fodrász, aki az egész falunak vágja a haját az a vállalkozó, akire ezt a kedvezményes adózást annak idején kitaláltuk. Az viszont nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT-szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól”.

Gulyás Gergely: Nincs szó arról, hogy a kata megszűnjön
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón reagált a katás hírekre. Bővebben...

Nyitóképen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Fotó: Facebook

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés