Ljubov Nepop: Vidnyánszky Attila álláspontja katasztrofális és hibás

2022. május 26. 13:25
A budapesti ukrán nagykövet szerint „a művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül”.

Ljubov Nepop nyílt levelet juttatott el a HVG szerkesztőségébe, amelyben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nyilatkozatára reagált. 

Mint ismert: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad lemondta Valentina Lisitsa koncertjét, miután a zongorista május 9-én, a győzelem napján lépett fel az oroszok által elpusztított és megszállt Mariupolban. Vidnyánszky ezt úgy kommentálta: „katasztrofális, hogy lemondták az oroszok mellett kiálló zongorista koncertjét”, szerinte a Margitszigeti Színház döntése „a Nyugaton tomboló téboly, azaz eltörléskultúra következménye”.  A Nemzeti Színház igazgatója emlékeztetett: a MITEM-en ukrán napot szerveztek, ezzel együtt az orosz kultúra értékeit, az orosz művészek nagyságát megkérdőjelezni nem lehet. “Ha elindulunk egy ilyen úton, akkor két perc múlva kiradírozzuk a történelmünket, a múltunk nagy alkotásait” - fogalmazott.

Az ukrán nagykövet levelében többek között azt írja, hogy „valósággal sokkol, amikor valaki a kultúrát még mindig megpróbálja a politikán kívül helyezni, amivel valójában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét, elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a »nagy orosz kultúra« által”.

Nepop szerint Valentina Lisitsa olyan ember, aki nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót, emellett az „ún. Donyecki Népköztársaság útlevelével rendelkezik, amelynek területe Ukrajnához tartozik”.

A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül”

– fogalmaz a nagykövet. 

Nepop szerint „Ukrajnának nagy szüksége van Magyarország támogatására. Megtehetik ezt kulturális vonalon is. Hívják meg az ukrán művészeket, azokat, akik ma Ukrajnában vannak, akiknek szintén szükségük van az önök segítségére, érezniük kell, hogy Magyarország művészvilága mellettük van”.  

„Nem szabad azt az érzést kelteni azokban, akik erőszakolnak, kínoznak és megölik a népemet, hogy lehet egy színpadra állitani az orosz és az ukrán művészeket, akik megölelik egymást, és ezzel elfelejteni és megbocsájtani minden elkövetett orosz bűnt.

Ennek a támogatása nem más, mint Oroszország büntetlenségének támogatása, s ezáltal biztatás a bűntetteinek folytatására”

 – áll Nepop nyílt levelében. 

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Összesen 216 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ljubob Nepov milyen alapon szól bele abba, hogy nálunk kinek mi a véleménye egy zongoraművészről? Milyen alapon érzik az ukránok jogosnak azt a nagy fokú pofátlanságot, amit másokkal, akár őket támogató politikusokkal szemben megengednek maguknak? Ordít a viselkedésükből, hogy őket felbiztatták valamire, és most követelik a támogatást.

Tudtuk, hogy te fenyegetted meg Bán Teodórát, te aljas perszóna.
Ókovács Szilvesztert is többször megfenyegetted, több fenyegető levelet írtál neki, de Szilveszter nem ijedt meg a fenyegetéseidtől.
A zongoristának orosz-lengyel édesanyja van. Akkor játszik az oroszoknak, ahányszor csak hívják.
Téged viszont nem hívott ide senki, úgyhogy ideje lenne eltakarodnod!

"Nepop szerint Valentina Lisitsa olyan ember, aki nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót"

Hát persze, nyilván orosz zászlóba öltözve ment be az előadóterembe, és zongorázás előtt egy rövid előadásban éltette Putyint. Ez a Nepop tényleg ilyen hülyének néz minket, vagy ő ilyen hülye?

"A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül"

Le merném fogadni, hogy ezt a mondatot olvasva a 444 és a Telex szerkesztőségében egyből elkezdték lengetni az ukrán zászlót. Ugyan eddig pont az ellenkezőjét mondták (miközben valójában pontosan így gondolták), a progresszív világnézetben pont az a nagyszerű, hogy az a fejlődésről szól, azaz bármikor lehet mondani a korábbi álláspont ellenkezőjét - erre haladt a világ időközben. Így tehetik meg azt, hogy míg korábban a nacionalizmus volt minden rossz gyökere, most az ukránok nacionalizmusa az, amit csodálni kell.

Miért nem vágták már haza ezt a kártékony libát?

A KGB tisztjét nem bírálhatja még az ukrán nagykövet sem!

A KGB tisztjét nem bírálhatja még az ukrán nagykövet sem!

A KGB tisztjét nem bírálhatja még az ukrán nagykövet sem!

A KGB tisztjét nem bírálhatja még az ukrán nagykövet sem!

A KGB tisztjét nem bírálhatja még az ukrán nagykövet sem!

A KGB tisztjét nem bírálhatja még az ukrán nagykövet sem!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés