Ljubov Nepop: Vidnyánszky Attila álláspontja katasztrofális és hibás

2022. május 26. 13:25

A budapesti ukrán nagykövet szerint „a művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül”.

2022. május 26. 13:25
null

Ljubov Nepop nyílt levelet juttatott el a HVG szerkesztőségébe, amelyben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nyilatkozatára reagált. 

Mint ismert: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad lemondta Valentina Lisitsa koncertjét, miután a zongorista május 9-én, a győzelem napján lépett fel az oroszok által elpusztított és megszállt Mariupolban. Vidnyánszky ezt úgy kommentálta: „katasztrofális, hogy lemondták az oroszok mellett kiálló zongorista koncertjét”, szerinte a Margitszigeti Színház döntése „a Nyugaton tomboló téboly, azaz eltörléskultúra következménye”.  A Nemzeti Színház igazgatója emlékeztetett: a MITEM-en ukrán napot szerveztek, ezzel együtt az orosz kultúra értékeit, az orosz művészek nagyságát megkérdőjelezni nem lehet. “Ha elindulunk egy ilyen úton, akkor két perc múlva kiradírozzuk a történelmünket, a múltunk nagy alkotásait” - fogalmazott.

Az ukrán nagykövet levelében többek között azt írja, hogy „valósággal sokkol, amikor valaki a kultúrát még mindig megpróbálja a politikán kívül helyezni, amivel valójában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét, elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a »nagy orosz kultúra« által”.

Nepop szerint Valentina Lisitsa olyan ember, aki nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót, emellett az „ún. Donyecki Népköztársaság útlevelével rendelkezik, amelynek területe Ukrajnához tartozik”.

A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül”

– fogalmaz a nagykövet. 

Nepop szerint „Ukrajnának nagy szüksége van Magyarország támogatására. Megtehetik ezt kulturális vonalon is. Hívják meg az ukrán művészeket, azokat, akik ma Ukrajnában vannak, akiknek szintén szükségük van az önök segítségére, érezniük kell, hogy Magyarország művészvilága mellettük van”.  

„Nem szabad azt az érzést kelteni azokban, akik erőszakolnak, kínoznak és megölik a népemet, hogy lehet egy színpadra állitani az orosz és az ukrán művészeket, akik megölelik egymást, és ezzel elfelejteni és megbocsájtani minden elkövetett orosz bűnt.

Ennek a támogatása nem más, mint Oroszország büntetlenségének támogatása, s ezáltal biztatás a bűntetteinek folytatására”

 – áll Nepop nyílt levelében. 

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Kapcsolódó cikkek

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2022. június 09. 20:03
Nepop asszony! A művészet nem az ön területe. Az ön területe a ... a... nem tudom, de nem a művészet. Vidnyánszky jó helyen van, és teszi a dolgát. És a Vígszínház is jól tette, hogy a nagy orosz művész-betiltósdinál kijelentette: Csehov Sirály előadásának teljes bevételét a menekült-ellátásra ajánlják fel!
néhai Ch.Pilot
2022. május 27. 19:31
A II. világháború óta bojkottálni kellene a német kultúrát, sőt Hirosima és Nagaszaki óta az amerikai kultúrát is. Az összes gyarmattartó ország kultúráját is, hiszen, ha valaki, ők aztán generációkon keresztül erőszakolták és ölték a leigázott területek népeit. Trója miatt bojkottálni kellene a görög (akháj) kultúrát, az erőszakos Római Birodalom miatt a római kultúrát. Folytassam, nagykövet asszony?
Latoszog
2022. május 27. 14:08
Értelmes, okos emberek érdekes, hogy leállnak vitatkozni ezzel a nővel, aki egy politikai troll nem más.
Vasgyari Tibi
2022. május 27. 11:37
Bocsanat, de ezzel az erővel a nemet kultúrát is el lehet torolni, de kezdhetjuk a francia forradalom vérengzése hugenottak legyilkolása miatt, inkvizíció miatt a spanyol kultura nem kívánatos, a sorozatos zsido és lengyel ellenes pogromok miatt az ukrán kultura is törlendő. Ja ne felejtkezzünk el a donbasszban az ukrán csőcselék (azov) atrocitásokról. Pont ez az új liberális Istent tagadó kultura hirdeti az individum fennsobbseget, LMBTQ BLM stb, de azért simán leír egy nemzetet, kultúrát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik