Tiszta beszédet Ukrajnával!

2022. május 26. 17:31

„Valami történne?” Ahol ilyen fenyegetéseket megengednek maguknak, az az ország nem való sem az EU-ba, sem a NATO-ba.

2022. május 26. 17:31
null
Greczula Levente László
Mandiner

Egészen merész húzással a kilencvenes évekbeli maffavilág szavajárására váltott az Ukrajna nevű ország Olena Zerkal nevű egykori külügyminiszter-helyettese. Zerkal azt fejtegette, hogy Magyarország miatt nem jött létre az olajembargó Oroszországgal szemben, és hogy Kijevnek van egy „csodálatos” eszköze arra, hogy jobb belátásra térítse hazánkat: a Barátság kőolajvezeték.

Az egykori külügyminiszter-helyettes,

jelenleg energiaügyi miniszteri tanácsadó szerint nagy kár lenne, ha „valami történne” a Barátsággal.

Zerkal azt is kijelentette, hogy szerinte „nagyon helyes lenne, ha történne vele valami”, de ez természetesen elnöki hatáskör, ő csak a véleményét mondja, de azért Orbánnal szemben olyan nyelvet kellene használni, amit a magyar miniszterelnök is megért.

De mégis mi köze van Ukrajnának a Magyarország és az Európai Unió közötti gazdasági vitához?

Azt hiszem,

ideje lenne, hogy Magyarország is olyan nyelvet használjon Ukrajnával szemben, amiből Zelenszkijék is értenek.

Ugyanis Magyarországnak is vannak ütőkártyái, amikkel örökre az Európa és Oroszország közötti senki földjére ragaszthatja ezt az országot – ahová való.

Érdemes lenne végre átlátnunk az ukrán propagandán: a fenti „valami történne” jellegű, klasszikus maffiózós üzengetés egészen biztosan nem az európai értékek körébe tartozik, amikért sokak szerint Kijev harcol. Ehhez a tragikus háborúhoz Kijev saját, elhibázott geopolitikai döntései is hozzájárultak, és nem tudják ennek összes cechjét fizetni azok az európai országok, akiknek semmi közük ahhoz, hogy ki az úr a Donyec-medencében.

Az elmúlt hónapok világossá tették, hogy Ukrajna a hangos sikerpropaganda ellenére a nyugati fegyveradományokkal együtt is csak elhúzni képes ezt a konfliktust, aminek nyomán az egész európai kontinens még mélyebb politikai és gazdasági válságba süllyed. Legyen ebből elég!

Nem lehet politikai és gazdasági közösséget vállalni egy olyan országgal – és nem lehet eladósodást sem vállalni érte –, amelynek kormányzati szereplője nettó bosszú-szabotázzsal fenyegeti szomszédját.

Ahol ilyen fenyegetéseket megengednek maguknak, az az ország nem való sem az EU-ba, sem a NATO-ba.

Nem kívánjuk megfizetni annak a konfliktuspotenciálnak az árát, amit ennek az országnak a nyugati szövetségi rendszerbe történő integrációja jelentene.

A fenti, Magyarországot és a magyar emberek mindennapi létbiztonságát kikezdő fenyegetések után ki tud magyar részről továbbra is jóindulattal fordulni Kijev felé? Ideje olyan nyelvet használnunk vele szemben, amit Kijevben is megértenek. Ennek ára lesz, igen. De meggyőződésem, hogy Magyarországnak nem szabad tovább tűrnie, hogy egy maffiózók nyelvét használó állam próbálja lépten-nyomon megalázni.

 

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jooee
2022. május 27. 22:20
Remélem ezeket eltüntetik a térképről is!
cinkegolyó
2022. május 27. 15:19
Bejelentette csütörtökön az ukrán gázrendszer-üzemeltető, hogy megállapodott a magyar hatóságokkal arról: még hosszabb ideig kap Magyarországról garantált gázszállításokat Ukrajna. Mi a magyar válasz az ukrán fenyegetőzésre? Még több "garantált" orosz gázt nekik! Ezek után nem csoda, ha hülyének néznek... Ideje lenne utánanézni ennek a gázszállítási szerződésnek. Nem kellene nekünk állandóan jópofizni, mert viszonzásul eddig nagyrészt mi kaptunk a pofinkra egy jó nagyot!
csulak
2022. május 27. 12:51
sajnos MAgyarorszag uriemberkent viselkedik ezekkel a kapaszokevenyekkel szemben, igy allandoan pofon csapnak.
orygabor
2022. május 27. 10:38
Szerintem meg pont odavalók ezzel a stílussal. Egy kicsit még sorjás, de abszolút eurokonform, még egy kicsit kellene rajta csiszolni pl. valahogy így, khm: "a helyreállítási források visszaélésektől mentes felhasználásával és ellenőrzésével összefüggő garanciák " stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik