Pestszentlőrincen is kéz a kézben jár a DK és a Jobbik

2022. május 26. 17:00
Írta: Nagy Gábor
Jakab lepacsizott a DK-s Szaniszlóval, miután a Jobbik is kapott egy alpolgármesteri helyet a 18. kerületben. Majd nem szavazták meg, hogy kivizsgálják az önkormányzati ingatlanok gyanús eladását.

Váratlan vendég bukkant fel a DK-s irányítású Pestszentlőrinc csütörtöki képviselő-testületi ülésén: Jakab Péter Jobbik-elnök azt követően látogatott el Szaniszló Sándor polgármester kerületébe, hogy kiderült, párttársát, Makai Tibort alpolgármesternek fogják megválasztani. Ez meg is történt. A politikus jelölésének időzítése több mint érdekes: terítékre került ugyanis egy olyan előterjesztés a helyi Fidesz és a KDNP kezdeményezésére, amely

vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok gyanús eladása miatt.

Szaniszló és Jakab kézfogója

A javaslat szerint „a 2019. október 13. és 2022. május 15. között megkezdett és már lefolytatott önkormányzati tulajdonú ingatlanértékesítésekkel kapcsolatos eljárások jogszerűségét, azokban az önkormányzati érdek maximális érvényesülését” kellene megvizsgálnia a grémiumnak.

Az indoklásban szerepel többek között, hogy az „önkormányzat vezetésének az ingatlanvagyonával való gazdálkodás során törekednie kell arra, hogy a kerület lakosságának egészét szolgáló célok mentén gazdálkodjon a rá bízott vagyonnal, és az csak olyan mértékben és esetben kerüljön értékesítésre, amely gazdaságosan már nem fenntartható, hasznosítható, és a lehetőség szerint az ebből származó bevétel az adott körülmények közötti bevétel maximálásra törekedve kerüljön értékesítésre. Ennek a célnak a leghatékonyabb megvalósulását szolgálja az általánosan alkalmazott nyílt licit eljárása, amely lehetőséget ad a legmagasabb összegű értékesítésre.”

Utóbbi mondat egyértelmű utalás arra a választások előtt megjelent Anonymus-videóra, amelyben szó esik egy kétesnek tűnő ügyletről.

Lévai István Zoltán egykori fideszes alpolgármester, jelenlegi választókerületi elnök a Facebook-oldalán jelezte, ezen a felvételen hallható, ahogy az óbudai korrupciós botránnyal hírbe hozott Patek Gábor baloldali tanácsadó egy ismeretlennek arról mesél, miként lehet piaci lakásokat átjátszani Szaniszló kerületében.

Később valóban kiderült, hogy a polgármester egyszemélyben döntött az Üllői út 323-325. számú ingatlan korábbiakban megszokottól eltérő, nem nyílt, hanem zárt, meghívásos pályázaton történő eladásról. Azonban közösségi oldalán tagadta a korrupciós vádakat és közölte: egyik állítás sem állja meg helyét a felvételről, így a Pestszentlőrincen, Pestszentimrén működő jutalékos rendszer működése sem.

Újabb pozícióosztogatás

Szaniszló Sándorék úgy futottak neki a csütörtöki testületi ülésnek, hogy megvolt annak az eshetősége: a Jobbik, az LMP és egy független képviselő átszavazásával napirendre veszik és elfogadják a kormánypártok vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatát. De nem így történt. A jobbikos Makai Tibor alpolgármester lett, a Fidesz-KDNP előterjesztése nem kapott elegendő támogatást. Ezáltal fenn tudott maradni a baloldali többség, és egy ideig biztos, hogy

hogy lekerült a napirendről az önkormányzati ingatlanok gyanús értékesítésének ügye.

Makai színrelépésével ugyanakkor teljessé vált a szivárványkoalíció, immár jobbikos alpolgármestere is van a kerületnek. Négy helyettes mellett további két tanácsnok is dolgozik az önkormányzatban. Fehér Gábor MSZP-s politikus szociális programokért felelős, Ferencz István volt DK-s alpolgármesterből pedig épp most lett gazdaságfejlesztésért felelős tanácsnok.

Utóbbi jelölése azért is érdekes, mert így a Gyurcsány-párton belüli feszültség, ha ideiglenesen is, de eltűnhetett, hiszen a politikus azért mondott le még januárban korábbi tisztségéről, mert kifogásolta például a képviselői fizetésemelések ügyét.

Mindeközben továbbra is fennáll az a gyakorlat, hogy a Fidesz–KDNP-nek nincsen rálátása az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok működésére, ezáltal a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.-re. Magyarán nincs ellenzéki kontroll a tizennyolcadik kerületben.

Cikkünk kapcsán levélben fordultunk a polgármesterhez és a frissen kinevezett jobbikos helyetteséhez, hogy megtudjuk, van-e összefüggés az alpolgármesteri kinevezés és a vizsgálóbizottság felállításáról szóló javaslat leszavazása között. Amint kapunk válaszokat, azonnal frissítjük írásunkat.

***

Majd egy nappal a cikkünk megjelenése után a következő tájékoztatást, pontosítást kaptuk. Jelezték, hogy a kormánypártok javaslata nem került napirendre, a képviselő-testület nem szavazott a tervezettről. (A napirend elfogadásáról, annak pontjairól ugyanúgy szavaznak a képviselők – a szerk.) A levél szerint azért történt mindez, mert Szaniszló bejelentette,

nem csupán a kérdésünkben említett időszakra,

de a 2010. utáni teljes időszakra vonatkozóan nyilvánosságra hoz minden, önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésével kapcsolatos eljárásokban született anyagot.

Képek forrása: Facebook

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hamarosan beolvadnak. Hajrá!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés