Soros az orosz gázszállítás azonnali leállítását szorgalmazza

2022. május 25. 21:23
A milliárdos üzletember elvonná az uniós tagállamok vétójogát egy sor kulcsfontosságú területen, és kemény szankciókat szorgalmaz Oroszország ellen.

Soros György a davosi világfórumon, a Nyílt Társadalom Alapítvány gálavacsoráján közölte, levelet írt az olasz kormányfőnek, Mario Draghinak – akit a kontinens legképzettebb emberének nevezett –, és arra kérte, hogy mentse meg az Európai Uniót, miután a harmadik világháború fenyegeti Putyin brutális ukrajnai támadása miatt. Soros az orosz gázszállítás azonnali leállítását szorgalmazta – az olajra ez nem vonatkozik –, mivel szerinte csak így lehet Oroszország pénzügyi stabilitását megingatni. A milliárdos üzletember emellett a

föderatív Unió kialakítását szorgalmazta,

amelynek keretében korlátozná a tagállamok vétójoga. A szövetségi rész a kulcsfontosságú politikai területekre terjedne ki, amelyben egyetlen tagállamnak sem lenne vétójoga. A tágabb értelemben vett konföderációban pedig a tagállamok eldönthetik, hogy csatlakoznak-e a „tenni akarók" csoportjához, vagy egyszerűen megtartják vétójogukat.

Oroszország nem fogja megvárni, hogy az EU eljusson az alternatív energiaforrásokig

Kijelentette, Putyin bajban van, mert nem számított arra, hogy Ukrajna ilyen komoly ellenállást tanúsít, és azt is mondta, hogy az eddiginél jóval határozottabb választ kellene adnia a Nyugatnak. Putyin minél gyengébb lesz, annál kiszámíthatatlanabbul fog viselkedni. Az Uniós tagállamok érzik a nyomást, tudják, hogy Oroszország nem fogja megvárni, hogy az EU eljusson az alternatív energiaforrásokig, ehelyett inkább addig zárja el a gázcsapokat, amíg az fájni fog – fogalmazott a milliárdos. A múlt héten bejelentett RePowerEu program ugyanis az üzletember szerint ezeket a félelmeket tükrözi.

Soros bírálta Angela Merkel, volt német kancellárt is,

azt mondta, különleges gázszállítási megállapodásokat kötött Oroszországgal, és Kínát Németország legnagyobb exportpiacává tette. Így vált Németország Európa legjobban teljesítő gazdaságává, de ezért most súlyos árat kell fizetnie érte. A német gazdaságot át kell alakítani – állította. A milliárdos szerint a jelenlegi kancellár, Olaf Scholz aggódik az elődje által kötött különleges alkuk miatt, ezért Berlin helyzete bizonytalanabb, mint a többi országé, a német gazdaság teljesítménye veszélybe kerülhet az orosz energiaellátás megszűnésével.

Soros szerint Putyin zsarolja Európát azzal, hogy a gázszállítás leállításával fenyegetőzik, ezt tette a tavaly is, amikor inkább tárolta a gázt, ahelyett, hogy Európának szállította volna. Ez viszont hiányt teremtett, ami megemelte az árakat, így pedig még több bevételhez jutott Oroszország. Becslések szerint viszont az orosz tárolókapacitás júliusra kimerül, Európa ugyanis az egyetlen piaca. Ha nem szállít a kontinensnek, akkor be kell zárnia a mintegy tizenkétezer szibériai kutat, ahonnan a gáz származik. Ez azonban időbe telik, és ha egyszer bezárták őket, akkor az elavult infrastruktúra miatt nehéz lesz azokat újra megnyitni.

Európának súlyos adót kellene kivetnie a gázimportra

A Soros által kijelölt út egyértelmű: Európának sürgős előkészületeket kell tennie, mielőtt a tárgyalásokat megkezdi. Egy hirtelen leállás ugyanis politikailag nagyon nehezen lenne elviselhető. Ezekre az előkészületekre – amelyeket már a tél előtt meg kell tenni – azért van szükség szerinte, hogy Európa függetlenné váljon az orosz gáztól. Soros úgy véli, Európának súlyos adót kellene kivetnie a gázimportra, hogy a fogyasztói ár ne csökkenjen, de az EU így rengeteg pénzhez jutna, amelyet a rászorulók támogatására és a zöld energiára fordíthatna. Oroszország így szerinte soha nem tudná visszaszerezni a veszteségeit.

Soros kritizálta a Moszkva-Peking tengelyt is,

miután Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-Ping február 4-én találkozott a pekingi téli olimpia megnyitóján. Itt közleményt adtak ki, amelyben bejelentették, a köztük lévő együttműködésnek nincsenek határai. Putyin tájékoztatta Hszit az ukrajnai különleges katonai műveletről, de nem világos, elmondta-e Hszinek, nagyszabású támadásra készül Ukrajna ellen – jegyezte meg Soros György.

(Fotó: Soros György magyar származású amerikai üzletember az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini sajtóértekezleten 2017. június 8-án.)

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kibicnek semmi sem drága! Ugye Soros?

Nem avatkozik be, nincs terve sem csak egy vén filantróp bácsika.

De hát nekünk azt mondják, hogy Soros nem is létezik!? De ha mégis, akkor ő csak jótékonykodik.

Ez a vén f.sz vajon miért mindig Európának akarja megmondani, hogy mit csináljon? Miért nem Amerikának?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés