Megállapodtak a NATO-tagállamok: nem szállítanak bizonyos fegyvertípusokat Ukrajnának

2022. május 25. 21:34
A megállapodás mögött az áll, hogy a lehető legkisebbre akarják szorítani a NATO és Oroszország lehetséges konfrontációjának kockázatát.

A NATO-tagállamok informális megállapodásra jutottak arról, hogy nem fognak bizonyos fegyverrendszereket szállítani Ukrajnának – erősítették meg szerdán az észak-atlanti szövetség illetékesei. A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó források szerint mindennek hátterében az áll, hogy a lehető legkisebbre akarják szorítani a NATO és Oroszország lehetséges konfrontációjának kockázatát.

A NATO tagállamai eddig tartották magukat ehhez az informális egyezséghez attól tartva, hogy

Oroszország hadba lépésként értékelhetné nyugati harckocsik és harci repülők szállítását Ukrajnának és katonai megtorló intézkedéseket tenne.

Az illetékesek szerint ezért tartózkodott Lengyelország márciusban attól, hogy átadja MiG-29-es harci repülőit Ukrajnának. Tod Daniel Wolters tábornok, az amerikai hadsereg európai főparancsnoka, aki egyben a NATO legfőbb európai katonai főparancsnoka (SACEUR) is, akkor hírszerzési elemzésekre hivatkozva arról beszélt, hogy „a MiG-29-esek átadása Ukrajnának eszkalációs lépésként félreérthették volna, ami Oroszország és a NATO konfrontációjához vezethetett volna... nagyon kockázatos helyzetet teremtve ezzel”.

A NATO szóvivője nem kommentálta az állítólagos megállapodással kapcsolatos megkereséseket, mindössze annyit mondott, hogy a fegyverszállítások az egyes tagállamokra tartoznak.

Több közép- és kelet-európai ország a szovjet korszakból származó fegyverkészlettekkel látta el Ukrajnát.

Az ügy egyébként azt követően került elő, hogy Siemtje Möller német védelmi államtitkár vasárnap a ZDF közszolgálati televízió műsorában arról beszélt, hogy a NATO-ban megállapodás született arról, hogy Ukrajnának nem fognak nyugati gyalogsági járműveket és harckocsikat szállítani.

Mindemellett Németországban a koalíciós pártok hetekig tartó viták után, április végén határozták el, hogy nehézfegyverekkel is támogatják az orosz támadó erők ellen küzdő ukrán hadsereget. A tervek szerint a PzH 2000-es önjáró lövegek mellett 50 Gepard típusú légvédelmi páncélos járművet is küldenek Ukrajnába.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem fognak ránk támadni, Márki-Zay Péter miniszterelnök úr nem engedi!

Valahol azt olvastam, hogy a Bofors gyártja a lőszert. Lehet, hogy a svédeket megdumálták, hogy lépjenek be a háborúba, de azt talán nem vállalják, hogy az ukránoknak lőszert gyártsanak.

Azt viszont nem értem, hogy a németek miért nem gyártanak lőszert saját eszközeikhez? Érdekes...

Nem érzel itt egy hangyányi ellentmondást? Állítólag az ukránokkal sem bírnak, de megtámadnák a NATO-t?

Nem adnak támadófegyvereket, de az Usa 40 milliárd dollárt küld Ukrajnának, ami nagyon nem kis összeg. Abból rengeteg új fegyvert lehet vásárolni.

Lehetséges, hogy a keleti-déli területekről lemondtak, de a nyugati részeket védeni fogják mindenféle modern légvédelmi, tüzérségi eszközzel. Most azért áldozzák be a Donbaszban a megmaradt ukrán egységeket, hogy időt nyerjenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés