Budapest előzi Bécset, Madridot és Berlint is

2022. május 25. 11:58
Az Eurostat szerint a magyar főváros megelőzi életszínvonalban Bécset, Madridot és Berlint is.

Bár Prága továbbra is előttünk jár, Budapest így is megelőz több fontos nyugat-európai várost is, ha az életszínvonalról van szó – írta a novekedes.hu.

A portál ezt követően kitért arra, hogy az Európai Unió alá tartozó Eurostat minden évben közzéteszi azokat a részletes gazdasági adatokat, amelyek alapján össze lehet mérni, hogy az egyes EU-s régiókban mekkora az életszínvonal. A legfrissebb számok, amelyek a 2020-as állapotokat mutatják be, pár hete jöttek ki..

Az Eurostat a GDP adatokat egy fiktív pénznemre a PPS-re (Purchasing Power Standard) is átszámolja.

Erre azért van szükség, mert az egyes országokban sokszor nagyok az árkülönbségek. A németeknél vagy a bolgároknál nyilván nem ugyanannyiba kerül egy McDonald's menü vagy egy fékcsere – mutattak rá.

Amikor valaki külföldre akar költözni akkor sokszor felmerül, hogy „hiába lehet mondjuk Londonban a hazai fizetés többszörösét megkeresni, ha közben az albérletek is csillagászati árba kerülnek”. Az eltérő árszínvonalakat a PPS teljesen lefejti és megmutatja, hogy mekkora a tényleges életszínvonal.

Jól teljesítenek más közép-kelet európai nagyvárosok is

A PPS terén Budapest olyan városokat előz meg, mint Bécs, Berlin vagy Madrid. Nem csak mi állunk ilyen jól. A közép-kelet európai országok nagyvárosai is szépen teljesítenek.

Annyira, hogy a ranglistán Prága ott van az élbolyban, nem sokkal lemaradva Luxembourgtól, Brüsszeltől és Dublintól. Igaz, a COVID járvány előtt még a dobogó második helyén álltak. A mi térségünkben a gazdaságok jellemzően fővárosközpontúak. A vidéki régiók általában le vannak szakadva. Ezzel szemben Németországban például szinte minden régióban az uniós átlag fölött élnek az emberek – írták.

A Növekedés cikkéből az is kiderült, hogy a németeknél nem Berlin áll az első helyen az életszínvonal terén. Hamburg fejlettebbnek számít. De arra is kitértek, hogy EU-s szinten a negatív toplistát főleg a bolgár térségek uralják.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mialatt Bécs például a világ legélhetőbb városai közé tartozott nemrégen az ausztráliai államok fővárosaival együtt.

Nemrégen, értsd a 70-es, 80-as években.

Még a 2000-es években is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés