A közösségi médiában jelentette be tettét az uvaldei iskolai lövöldöző

2022. május 25. 22:55

A 18 éves Salvador Ramos arcon lőtte nagyanyját a kedden történt ámokfutása előtt, de a nő túlélte a találatot és értesítette a rendőrséget, ezután ment gyilkolni az iskolába.

2022. május 25. 22:55
null

A közösségi médiában jelentette be tettét a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában tizenkilenc diákot és két tanárt meggyilkoló lövöldöző mindössze negyed órával az ámokfutás előtt – közölte szerdán Greg Abbott texasi kormányzó sajtótájékoztatóján.

A 18 éves Salvador Ramosként azonosított elkövető egyik bejegyzésében azt is közölte, hogy megöli nagyanyját, egy másik üzenetében pedig már azt írta, hogy meg is tette ezt. Abbott szerint Ramos arcon lőtte nagyanyját kedden történt iskolai ámokfutása előtt, de a nő túlélte a találatot és értesítette a rendőrséget. A tettes ezt követően elmenekült otthonából, amelyben nagyanyjával élt és karambolozott kocsijával a Robb Általános Iskola közelében. Az oktatási intézménybe egy hátsó bejáraton keresztül jutott harci felszereléssel egy AR-15-ös jellegű puskával felfegyverkezve. Ramos ezt követően elbarikádozta magát egy negyedik osztályos tanteremben, ahol

tüzet nyitott a diákokra és tanárokra, mielőtt a rendőrség végzett volna vele.

Abbott közölte, hogy a halottak mellett tizenheten szereztek nem életveszélyes sebesüléseket. A texasi kormányzó hangsúlyozta, hogy az elkövető közösségi médián tett bejegyzései voltak az egyedüli figyelmeztető jelek. Hozzátette, hogy a főiskolát abbahagyó Ramosnak nem volt büntetett előélete, sem pedig ismert mentális problémája. A hatóságok szerint a 18 éves fiatal két puskát és hozzájuk való 375 darab lőszert vásárolt még márciusban. Az ügy ismét felszította az amerikai fegyvertartás körüli társadalmi vitát.

A feszült politikai légkör egyik megnyilvánulása volt, hogy Beto O'Rourke demokrata párti kormányzójelölt megszakította a republikánus párti Abbott sajtótájékoztatóját pellengérre állítva a hivatalban lévő kormányzót amiért hivatali ideje alatt lazított a texasi fegyvertartási törvényeken. O'Rourke Abott kihívójaként indul a novemberi kormányzóválasztáson. A jelenlévők közül többen azt vetették a demokrata párti politikus szemére, hogy

át akarja politizálni a tragédiát, sőt sértegetések is elhangzottak

az épületből kikisért O'Rourke irányába. O'Rourke az épület előtt újságíróknak nyilatkozva őrültségnek nevezte, hogy egy 18 éves fiatal legálisan vásárolhat egy AR-15-ös gépkarabélyt. „Mégis mire számítottunk, hogy mit fog tenni vele?” – kérdezte. A demokrata párti politikus egyben ígéretet tett, hogy megválasztása esetén szigorítani fogja a fegyvertartási szabályokat.

(MTI)

(Fotó: A biztonsági erők tagja kísér egy hozzátartozót a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon.MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. május 27. 00:51
Valahányszor ilyen merénylet történik az USA-ban, sosem az elkövető kilétének, hátterének a vizsgálatára helyezik a hangsúlyt a ballib médiában, hanem arra, hogy "el kell venni a fegyvert az emberektől". Legalábbis a "nem megbízhatóktól". És nyilván "nem megbízhatók" azok, akik például "homofóbok" - vagy egyáltalán keresztények...
teljesenertelmetlen
2022. május 26. 07:32
Milyen szép ez a nyitott, színes társadalom!
Gyzoltan
2022. május 26. 07:17
Komoly létérdekek fűződnek a szervezettnek tekinthető fegyveres merényletekhez! Az USA-t uraló cionista zsidó hatalom már évtizedek óta mindent elkövet, hogy Amerika lakosságát megfossza fegyvereitől, hogy oly kiszolgáltatottá tegye a lakosságot, amint például Magyarországon van... (Még csak sorállomány, vagy szervezett territoriális véderő gondolata sem vetődhet fel...) Az USA uralkodó körei megtalálják azokat a labilis személyeket, kiket szolgálatukba vonhatnak a merényletek érdekében... Vagy tíz éve is leírhattam, de most is megteszem, az ilyen, és ehhez hasonló merényletek mindaddig folytatódni fognak, míg az amerikai lakosság kezéből ki nem csavarják a fegyvert, hogy a lakosság könnyen kezelhetővé váljék...
Armageddon
2022. május 26. 05:39
A pszichopaták meg a fészbuk. Jó páros!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik