Demkó: Ukrajna nem áll olyan jól a háborúban, mint ahogy azt a Nyugat hiszi

2022. május 24. 21:40
A biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok a nyár végére elfoglalhatják a Donyecki-medencét.

A kedvező hadijelentések ellenére az ukránoknak is legalább akkora veszteségeik vannak, mint az oroszoknak, igaz, az ő oldalukon több a hadianyag-veszteség. Az sem igaz, amit a nyugati véleményformálók igyekeznek nagy optimistán elhitetni a világgal, hogy az ukránok jól állnak a háborúban, mondta az Index Kibeszélő Extra című műsorának Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Mint fogalmazott, nagyon nem oda futott ki ez a mostani háború, mint ahogyan azt az orosz hadvezetés az íróasztalok mögött eltervezte.

Súlyos árat fizettek az oroszok, mire kapcsoltak, hogy egész Ukrajnát nem fogják tudni elfoglalni.

Ennek megfelelően módosították is a célokat és ezért döntöttek úgy, hogy ha átmenetileg is, de lefordulnak Kijevről – hangoztatta a műsorban Demkó Attila. 

Az ukrán veszteség a szakértő véleménye szerint már eléri vagy meghaladja az oroszokét, hiszen Zelenszkij elnök a napokban már arról beszélt, hogy a fronton százas nagyságrendben mérhető az ukránok napi embervesztesége. Hadianyagban, tehát harckocsikban, repülőkben és szállítójárművekben viszont az oroszok háromszor akkora veszteséget könyvelhetnek el. „Ezek közül, ami igazán fájhat az oroszoknak, az a felderítő drónok nagyszámú elvesztése” – mutatott rá az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Az ukránokat a jármű-, az oroszokat az emberveszteség érinti jobban

Majd azzal folytatta, „az ukránoknak jobban fáj a járműveszteség, míg az oroszokat egyértelműen az emberveszteség érinti jobban”. Azt bátran kijelenthetjük, hogy az induló hadseregeknek mintegy 30 százaléka elveszett mindkét oldalon, csak az ukránoknál a hadiállapot és a mobilizáció miatt könnyebb feltölteni az emberállományt.

„Az ukránoknak szállított nyugati nehézfegyverzetet nem lehet azonnal bevetni, mert ahhoz először ki kell képezni a szükséges kezelőszemélyzetet, be kell őket tanítani és akkor még nem beszéltünk arról, mi van, ha ezek esetleg elromlanak, tehát szervizhátteret is biztosítani kell” – hívta fel a figyelmet Demkó.

Az oroszok messze nem állnak olyan rosszul, mint amit mi a nyugati ukránbarát hírbuborékainkból leszűrünk”

– hívta fel a figyelmet a biztonságpolitikai szakértő.

„Az oroszok a nyár végére elfoglalhatják a Donyecki-medencét”

Demkó Attila elképzelhetőnek tartja, hogy az oroszok a nyár végére elfoglalhatják a Donyecki-medencét, ezt sikerként könyvelik el, nem lesz általános mozgósítás Oroszországban és akkor befagynak majd a frontvonalak.

Viszont eljutni Moldováig Odesszán át, az már egy „keményebb dió”. Ott bizony

szükség lenne a haditengerészetre, a partraszállásra, azonban a Moszkva hadihajó elvesztését követően meglehetősen óvatos lett az orosz haditengerészet 

– folytatta elemzését Demkó Attila. 

A szakértő szerint a nyugati szankcióknak van jelentőségük, hiszen a putyini rendszer „oszlopait”, a bennfenteseket támadja elsősorban. Egy általános olajembargót is megérezne Moszkva, viszont egyelőre nem biztos, hogy az uniós kőolajstop kinek fájna jobban: az oroszoknak vagy Európának – magyarázta a szakértő.

Kapcsolódó

Demkó Attila: Komoly hitelvesztés lehet Nyugaton, ha az oroszok folyamatosan „veszítve” nyernek csatát
„Nagyon komoly hitelvesztés lehet nyugaton, ha az oroszok »folyamatosan veszítve« vagy »minimálisan előrehaladva« ezt a fontos csatát mégis megnyerik” – írta kedd reggel a szakértő. Bővebben is érdekel...

A teljes beszélgetést alább tekintheti meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demkó "törökgábor" Attila

Zelenszkij úgy hazudik, mint a vízfolyás. Hányan haltak meg a színház lebombázásakor?
Ugyanis azt nyilatkozta, hogy a 89 halott katona egy laktanya bombázásakor a legtöbb veszteség egyidejűleg a háborúban

A számok makacs dolgok...

Azon sem akadt fel senki, hogy az orosz hirszerzés egyrészt beavatkozik az amerikai elnökválasztásba, másrészt meg nem tudja, hogy mi a helyzet Ukrajnában, de belevág a háborúba.

Aztan kiderül, hogy Putyin bizony egészen jól feltérképezte, hogy mit lép a nyugat és nem omlott össze az orosz gazdaság...
De Ukrajna meglepi. Tényleg?

"Súlyos árat fizettek az oroszok, mire kapcsoltak, hogy egész Ukrajnát nem fogják tudni elfoglalni."

Szerintem az elemző téved, nem is akarták elfoglalni egész Ukrajnát.

Ugyanis, kell egy kicsit a számokra is odafigyelni. Ukrajna nagy ország, 603 ezer négyzekilométernyi területtel, ami kb. hat és félszer nagyobb terület mint MO. Ekkora területet 150-200 ezer katonával ellenőrzés alá vonni képtelenség. Ahhoz legalább 1 milliós haderőt kellet volna felvonultatni az oroszoknak. És szerintem az oroszok ezzel tisztában is voltak. Amit talán megpróbáltak, az Kijev elfoglalása, és ezzel a kapituláció kikényszerétése.

"Az ukránok sosem fogják átlátni, a holodomor miatt eleve utálták az oroszokat,"

Ez igaz. Ami azonban meglep, hogy a holodomorban szerepet játszó Kijevben született Lazar Kaganovich, az ukrán kollektvizálás szervezője ukrán zsidó volt. Ennek ellenére manapság az ukrán elit jelentős része zsidó származású (Porosenko, Kolomojszki, stb.). Az oroszokat utálják, ezeket pedig dédelgetik. Érti ezt valaki?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés