Orbán Viktor: Most igazán belevaló kormányra van szükség

2022. május 24. 16:09

A kormány tizenegy minisztériummal és tizennégy tárcavezetővel kezdi meg munkáját, Orbán Viktor kedden mutatta be a tárcavezetőket. Összefoglalónk.

2022. május 24. 16:09
null

A kormány tizenegy minisztériummal és tizennégy tárcavezetővel kezdi meg munkáját. Hazánk szuverenitásának erősítése, nemzeti érdekérvényesítés, országépítés, a kötődés erősítése családban és nemzetben – egyebek mellett ezeket a célokat fogalmazták meg korábban a szakbizottsági meghallgatásuk során a miniszterjelöltek.

Kövér László házelnök köszöntötte Novák Katalin köztársasági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, valamennyi volt és jelenlegi tisztségviselőt, diplomáciai tagokat, országgyűlési képviselőket, a sajtó munkatársait. Mindenkit tájékoztatott, hogy a minisztereket meghallgatták, kinevezésüket támogatták, hozzátéve, hogy a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

Szűcs Lajos, parlamenti jegyző ismertette a miniszterek névsorát.

Orbán Viktor: Belevaló kormányra van szükség

A kormányfő beszéde elején elmondta, a választók akaratából az ötödik alkalomból mutatja be a kormányát. A mostani helyzet páratlan az elmúlt három évtizedben, soha nem látott népakarat érvényesült 2022. április 3-án – tette hozzá. Korábban egyetlen kabinet mögött sem volt ekkora választói akarat, ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom. 

A koronavírusból alig lábaltunk ki, szomszédunkban háború zajlik, míg Brüsszelből nem számíthatunk segítségre – mondta Orbán. Még soha nem volt ekkora bizonytalanság a jövőt illetően – tette hozzá.

Igazságügyi Minisztérium

Orbán Viktor Varga Juditot kérte fel az Igazságügyi Minisztérium vezetésére, mint fogalmazott, az igazságügy miniszternek érvényre kell juttatnia az Alaptörvényt. Orbán Viktor azt várja, hogy Varga Judit határozottan képviselje a magyar érdekeket Brüsszelben.

Varga Juditnak határozottan kell képviselnie a magyar érdekeket Brüsszelben

– fogalmazott a kormányfő, majd sok sikert kívánt.

Belügyminisztérium

Pintér Sándor továbbra is élvezi Orbán Viktor feltétel nélküli bizalmát, mivel csökkent a bűncselekmények száma, és, mint hangsúlyozta, 

a rendőrviccek kora lejárt”.

A miniszter megszervezte a közmunka-rendszert, és az egészségügyi operatív törzs irányításakor is bizonyított. Mára a belügyek minisztériuma lett az övé – tette hozzá.  

Kulturális és innovációs miniszter

A tárcáért felelős Csák János  posztját valójában „jövőügyi minisztériumnak” kéne nevezni Orbán Viktor szerint. A miniszterre összetett feladat vár, ismeri az üzleti világot, egyszerre fegyelmezett, „ide igazi Klebelsberg karakter kell”.

Az összmagyarság ügye

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként az összmagyarságért és a történelmi egyházak és a kárpát-medencei magyarokért felelős a kormányfő szerint.

„Minden magyar felelős minden magyarért” – hangsúlyozta Orbán, hozzátéve, a KDNP a kormány szellemi-ideológiai magja. Semjén Zsoltot megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a kormányában.

Technológiai és ipari feladatok

Palkovics Lászlónak (technológiai és ipari miniszter) jutott a legbonyolultabb kormányzati feladat a miniszterelnök szerint: hogy összeillessze a magyar energetikai viszonyokat a jelenkor kihívásaival, például hangolja össze a gazdasági növekedés és a környezetvédelem szempontjait. Orbán Viktor szerint, ha valaki erre képes, akkor az Palkovics.

Pénzügyminisztérium

Varga Mihályról Orbán Viktor úgy szólt: kanyarban előzve vészeltük át a koronavírus-járványt, és ez neki is köszönhető. „Most is ezt várják tőle, és a következő 4 évben tartsa fenn a költségvetés és a gazdasági növekedés közötti egyensúlyt” – mondta Orbán Viktor.

Agrárügyek

Nagy Istvánról azt mondta Orbán Viktor, hogy az elmúlt években nagyot lépett előre az agráriumban. „Az egekbe szökött gabonaárak a magyar agrárium számára hasznot hoznak” –  tette hozzá. Küszöbön áll egy komoly globális élelmiszerválság, aminek a hatásait Nagy István agrárminiszternek kell kivédenie. „A miniszteri bársony szék nem lesz olyan kényelmes, mint aminek elsőnek tűnik” – fogalmazott Orbán Viktor.

„Isten hozta ismét a kormányban”

Lázár János minisztériumát Orbán Viktor miniszterelnök szerint az ország építési minisztériumnak kellene nevezni. Mint fogalmazott, korábban ez a feladat a minisztériumok között széttagolt terület volt, mára pedig a széttagoltság hátránnyá vált.

„A várható európai recesszió, a beruházók óvatossága megbonyolítja az életünket. Az állami erőforrások hatékony felhasználása, polgári jóízlés képviselete az építkezéseknél, az örökségvédelem lesz Lázár János feladata. Most is jók az esélyei, Isten hozta ismét a kormányban” – fogalmazott Orbán Viktor.

Egy régi harcos 

Navracsics Tibor (területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter) személyében régi harcost köszönthet Orbán Viktor. Nem túl hálás feladatot kapott a miniszterelnök szerint, majd méltatta, hogy korábban például miniszterként sikerült vele újjászervezni a magyar államot.

Miniszterelnöki Kabinetiroda

Orbán Viktor szerint egy demokráciában döntőt tényező a polgárokkal való kapcsolattartás, Rogán Antalt (a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője) arra kérte, hogy oldja meg ezt a feladatot. A háborús évtizedben fontos, hogy mindenkinek világos legyen, mit miért tesznek.

A szuverenitás védelme elsősorban Rogán Antal feladata lesz”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Honvédelmi fejlesztések

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a szomszédban dúló háború bizonyítja, hogy mekkora felelőtlenség volt egész Európában, hogy a hadsereget és a honvédelmet háttérbe szorították, időnként a létüket is megkérdőjelezték.

A kormányfő szerint Magyarországon sikeresen indítottak honvédelmi fejlesztéseket, ezeket pedig folytatni fogják, mert ez most fontosabb, mint az elmúlt harminc évben bármikor – ez Szalay-Bobrovniczky Kristóf új honvédelmi miniszter feladata lesz.

Unortodox megoldások

Orbán Viktor elmondta: az európai gazdaság nagy bajban van, új, unortodox megoldásokra van szükség, ezeket kell előkotornia Nagy Mártonnak (gazdaságfejlesztési miniszter), aki a miniszterelnök szerint a „jég hátán is megél”.

Külügyminisztérium

Szijjártó Pétert Orbán Viktor arra kérte: továbbra is fáradhatatlanul képviselje a magyar érdekeket, és keressen új kereskedelmi lehetőségeket – mondta a kormányfő. Külgazdasági és külügyminiszterről Orbán Viktor arra kérte, továbbra is a tőle megszokott fáradhatatlansággal kezelje a magyar érdekeket, erősítse meg a kapcsolatokat Magyarország szövetségeseivel.

Játsszon minden hangszeren, legyen okos, mint a kígyó, szelíd, mint a galamb

– fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette: a jövőben Szijjártó Péter felel Paks 2-ért is, mert ez több embert kívánó feladat, de Orbán Viktor szerint Szijjártó Péter már bizonyította, hogy képes rá.

Minisztériumok munkájának összehangolása

„Öregeket a csatába, fiatalokat a tanácsba” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Gulyás Gergely nem volt hajlandó megöregedni. Neki az lesz a feladata, hogy hangolja össze a minisztériumok működését, ez a munka sohasem ér véget. „Gulyás Gergely a kormány villámhárítója is lesz, képviselje bátran a kormány álláspontját itthon és külföldön egyaránt” – fogalmazott Orbán Viktor.

Erős és ütőképes kormánya lesz Magyarországnak”

– zárta beszédét Orbán Viktor, hangsúlyozva azt is: alázattal vállalják a magyar szuverenitás védelmét.

A miniszterek bemutatását visszahallgathatja itt:

A miniszterek eskütételével hivatalosan is megalakult az ötödik Orbán-Kormány

Nyitókép: YouTube

Kapcsolódó cikkek

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 25. 02:10
Most igazán belevaló kormányra lenne szükség.
Trombitás Keresztély
2022. május 24. 23:05
Eddig nem arra lett volna szükség?
Pelso j.
2022. május 24. 19:58
Mármint, mibe belevaló?:)
Gyzoltan
2022. május 24. 19:19
Nézd kedves Kata! Mint tapasztaltam a zsidók ezt pontosan tudják egymásról, de mivel sajnálatosan nem sorolhatom magam a zsidók közé, így csak sejtésem lehet, s a hibaszázalékot tekintve helytelen lenne a latolgatás szintű közlés... Talán az interneten keresgélj adatok után... Érdeklődésedet megértem, mert egy közéleti személyről illik tudnunk a hovatartozását, irányultságát, egyebek mellett, hogy milyen állampolgársággal rendelkezik..,stb, stb... Akár a szüleikről is fontosak az ismeretek, hogy tudjuk, mit hozhattak otthonról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik