Német javaslat a patthelyzet feloldására

2022. május 23. 17:21

Amennyiben az orosz olajra magas importvámot vetnek ki, az talán elgondolkodtatná a magyar kormányt is.

2022. május 23. 17:21
null
Szent-Iványi István
Facebook

„Immáron három hete nincs megoldás az EU olajembargós javaslatára. A kompromisszumos javaslatot most már csak a magyar kormány blokkolja. Most két német politikus, Katharina Barley, az EP alelnöke és Robert Habeck alkancellár azt javasolják, hogy amennyiben a magyar kormány nem járul hozzá a közös EU-embargóhoz, akkor a 26 tagállam hozza meg önmagára nézve kötelezően ezt a döntést. Amennyiben kiegészítik ezt a döntést azzal, hogy az orosz olajra magas importvámot vetnek ki (ami a jelentős árkülönbözet miatt amúgy is indokolt lenne és ebből lehetne fedezni Ukrajna támogatását), az talán elgondolkodtatná a magyar kormányt is.

Az EU létérdeke, hogy felhagyjon a magyar kormány megnyerése érdekében vállalt eddigi kudarcos stratégiájával. Az eddigi modell úgy nézett ki, hogy minden konfliktus esetében az EU egy hosszú és megalázó alkufolyamatba bocsátkozott, majd a végén egy rossz és arcvesztő kompromisszummal zárta le azt. Ez a stratégia megbukott. Egyrészt az EU számára jelentős mértékű hitelvesztéssel járt, másrészt egy virális folyamatot indított el (lásd a lengyel és a korábbi szlovén példát), harmadrészt segített kiépíteni egy teljes fegyverzettel rendelkező illiberális berendezkedést az EU-n belül.

A német javaslat szakítást jelent ezzel a rossz gyakorlattal. Egyrészt megoldja a kellemetlenül hosszan húzódó döntéshozatali válságot. Elszigeteli azt a szereplőt, aki zsarolással, vétó fenyegetésésel folyamatosan visszaél az EU döntéshozatali nehézségeivel. Az EU cselekvőképességét, határozottságát és erejét bizonyítja, a jelenlegi tehetetlenség és kiszolgáltatottság látszatával szemben.

A németek végre rátaláltak a csapdából kivezető útra. Vajon a többiek is készek követni őket? Ez hamarosan kiderül.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó cikkek

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gladi
2022. május 24. 21:53
Téged nem gondolkodtatna el? Egyébként ez meg ki??
Chardonnay99
2022. május 24. 18:56
Szent-Iványi "úr" azt pártolja, hogy a fejünk felett hozzanak döntést, ránk kényszerítve más államok akaratát. Pedig nem az ő jelszavuk volt, a semmit rólunk, nélkülünk?
csulak
2022. május 24. 18:53
azt a vamot amit Magyarorszag nem szavazz meg, az tnem is fogja betartani, bruszeli elvtarsak !!! magyarok vagyunk, nem hulyek !
pesszimista
2022. május 24. 18:43
Szent-iványinál a hatalom mákonya függőséget okozott. Állapota annyira súlyos, hogy az a vágya, hogy az ország tönkremenjen, hiszen akkor talán újból bekerülhet a pikszisbe. Sajnos jó néhányan vannak így, hogy bármi áron hatalomra kerülnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik