Német javaslat a patthelyzet feloldására

2022. május 23. 17:21

Szent-Iványi István
Facebook
Amennyiben az orosz olajra magas importvámot vetnek ki, az talán elgondolkodtatná a magyar kormányt is.

„Immáron három hete nincs megoldás az EU olajembargós javaslatára. A kompromisszumos javaslatot most már csak a magyar kormány blokkolja. Most két német politikus, Katharina Barley, az EP alelnöke és Robert Habeck alkancellár azt javasolják, hogy amennyiben a magyar kormány nem járul hozzá a közös EU-embargóhoz, akkor a 26 tagállam hozza meg önmagára nézve kötelezően ezt a döntést. Amennyiben kiegészítik ezt a döntést azzal, hogy az orosz olajra magas importvámot vetnek ki (ami a jelentős árkülönbözet miatt amúgy is indokolt lenne és ebből lehetne fedezni Ukrajna támogatását), az talán elgondolkodtatná a magyar kormányt is.

Az EU létérdeke, hogy felhagyjon a magyar kormány megnyerése érdekében vállalt eddigi kudarcos stratégiájával. Az eddigi modell úgy nézett ki, hogy minden konfliktus esetében az EU egy hosszú és megalázó alkufolyamatba bocsátkozott, majd a végén egy rossz és arcvesztő kompromisszummal zárta le azt. Ez a stratégia megbukott. Egyrészt az EU számára jelentős mértékű hitelvesztéssel járt, másrészt egy virális folyamatot indított el (lásd a lengyel és a korábbi szlovén példát), harmadrészt segített kiépíteni egy teljes fegyverzettel rendelkező illiberális berendezkedést az EU-n belül.

A német javaslat szakítást jelent ezzel a rossz gyakorlattal. Egyrészt megoldja a kellemetlenül hosszan húzódó döntéshozatali válságot. Elszigeteli azt a szereplőt, aki zsarolással, vétó fenyegetésésel folyamatosan visszaél az EU döntéshozatali nehézségeivel. Az EU cselekvőképességét, határozottságát és erejét bizonyítja, a jelenlegi tehetetlenség és kiszolgáltatottság látszatával szemben.

A németek végre rátaláltak a csapdából kivezető útra. Vajon a többiek is készek követni őket? Ez hamarosan kiderül.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 199 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Direkt csinálják!
Az olaszok így érzik, hogy tönkre akarják tenni őket, mi is úgy érezzük......

A liberálisok egész egyszerűen egysejtűek. Egy sejt van az agyuk helyén.

A megemelt importvám mindenkinél áremelkedést hoz, igen, még a németeknél is. Helyette mi lesz, vén hülye eszdéeszes buzeráns, norvég harmat? Azzal hajtja Jürgen a kombájnt meg a kamionját, gyökér?

Liberális szellemi fölény bazdmeg. A kurva nagy eszük odáig terjed, hogy minden kérdésben véresre nyalják a nyugat picsáját.

Ez vitathatatlanul hazaáruló állásfoglalás. És még neki tett az Orbán kormány politikai gesztust nagykövetté való kinevezésével. Úgy tűnik, ezeknek semmilyen gesztust nem szabad tenni, hanem érvényesíteni kell az erőt és a többséget. Skrabski Fruzsina vajon mit gondol erről a megnyilvánulásról?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés