Mariupol, az ukrán Guernica

2022. május 23. 21:52

Demszky Gábor
Élet és Irodalom
Putyint nem érdeklik azok a dolgok, amelyekről úgy gondoljuk, hogy racionálisak.

„Miért nem értjük Putyint?

Talán azért, mert bennünket Fukuyama óta a történelem végének meséje kísér. Ám Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország 1991 utáni történelme jól mutatja, hogy »egy rendszer bukása nem teremt tiszta lapot, amelyen a természet piacot, a piac pedig jogokat hoz létre«. Ez a »szükségszerűség« eszméjének lényege. Eszerint a jövő csak a jelen kiterjesztése, és valójában nincsenek alternatívák, ezért nincs is semmi tennivalónk, mert úgyis a szükségszerűség érvényesül. A szükségszerűség politikája mögött az az eszme dolgozik, hogy nincsenek eszmék. Timo­thy Snyder történész szerint az, »aki ennek a bűvkörében él, tagadja, hogy az eszméknek hatásuk lenne, és épp ezzel bizonyítja, hogy egy hatalmas idea foglya. Ha ezt elfogadjuk, akkor tagadjuk az egyén felelősségét a történelem felismerésében és megváltoztatásában. Az élet alvajáró meneteléssé válik egy előre megváltott sírhely előre megváltott gödre felé. Az Ukrajna elleni invázió megkezdése óta diskurzus folyik arról, hogy racionális-e, vagy sem. Pedig Putyint nem érdeklik azok a dolgok, amelyekről úgy gondoljuk, hogy racionálisak, és az államfőknek törődniük kellene velük. Őt nem érdekli az orosz gazdaság. Szerintem nem is törődik az orosz érdekekkel, talán még az orosz állam fennmaradásával sem. Őt más dolgok érdeklik. És nagyon világosan beszél ezekről a dolgokról. Érdekli, hogyan emlékeznek rá, miután meghalt. Érdekli az örök Oroszország képe. Őt érdeklik ezek a dolgok, amelyek kívül esnek a szokásos látókörünkön« (New York Times, március 14.).

Putyin több mint egy évtizede kétségbe vonja Ukrajna szuverenitását, önálló államiságát a nemzetközi jogban ismeretlen »civilizációállam« fogalmának nevében.

Oroszország eszerint nem állam, hanem »sprituális állapot«, amelynek nincsenek határai és nemzetiségei. Ezt a jogászi szemmel értelmezhetetlen felfogást egy Ivan Iljin nevű filozófustól vette át, akinek Mussolini volt a példaképe, és aki szerint a nemzetiségi kérdés nyugati kitaláció, a »nagy orosz küldetés pedig a civilizáció egységesítése«.

Ivan Iljinnek Putyin emlékművet emelt, hagyatékát megvásárolta és összes művét kiadatta, őt idézi leggyakrabban a beszédeiben. Iljin szerint Oroszország a világot nem a fasizmustól, hanem a fasizmussal fogja megmenteni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikai agresszor elnökökről mi a véleményed? Pár szó, ha hallhatnánk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés