Így büntetné az USA Magyarországot az olajembargó blokkolásáért

2022. május 17. 18:06
Amerikai tisztviselők az olajimport vámon keresztüli megdrágítását tervezik, amelyből Ukrajna újjáépítését is finanszíroznák.

A Reuters tudósítása szerint az amerikai tárca illetékesei kedden azt közölték: a G7-ek e hétvégi pénzügyi találkozóján azt a javaslatot tervezik benyújtani, hogy az uniós tagállamok vessenek ki vámokat az orosz olajra,

ami így gyorsabb alternatívája lenne a teljes olajembargónak

 – számolt be a Portfolio. A cikk szerint az amerikaiak által mérlegelt orosz importvám rendszere úgy lenne kialakítva, hogy

  • egyrészt ösztönözze az oroszokat a kitermelésre (ezáltal a más piaci olajfajták árára felfelé irányuló nyomás is enyhülne),
  • másrészt az orosz olaj iránti kereslet visszafogott legyen, így az orosz költségvetési bevételek is,
  • harmadrészt aki mégis orosz olajat venne, az az importvám egy pénzügyi alapba helyezésével hozzájárulhatna Ukrajna gazdasági helyreállításához is.
A fenti hármas célrendszer abból indul ki, hogy az orosz olajat a globális referenciának számító Brenthez és WTI-hez képest jelentős diszkonttal adják el. A Brent-Ural szread jelenleg mintegy 35 dollár, azaz az urali sokkal olcsóbb a Brentnél, a 35 dollár pedig jóval több, mint a historikusan jellemző néhány dollár, és mivel a Mol százhalombattai finomítója a mintegy 70%-os arányban az urali olajat veszi, így ez nagyban hozzájárul a 480 forintos magyarországi üzemanyagár sapka fenntarthatóságához.

Az amerikai terv az, hogy az orosz olajfajtákra vonatkozó importvámot olyan szinten kellene megállapítani, amely megragadná ennek a különbségnek egy részét, tehát elvennék az orosz olaj árelőnyének egy részét, de közben elég alacsony is legyen ahhoz, hogy Oroszországnak továbbra is megérje kitermelni az olajat, mert így az egyéb olajfajták iránti kereslet sem gyakorol akkora áremelő hatást.

„A pénzügyminisztérium vizsgálja az árképzési mechanizmusokat, beleértve a vámokat is, hogy segítsen megvédeni a világgazdaságot a magas energiaárak további káraitól” – mondták a tudósítás szerint az amerikai illetékesek Brüsszelben.

A vámbevételek egy újjáépítési alapba mennének

Az is a tervek között szerepel, hogy az ilyen módon beszedett vámbevételeket egy Ukrajnának szánt helyreállítási és újjáépítési alapba lehetne betenni, és így kielégítenék azt a vágyat is, hogy

Moszkva legalább részben (és áttételesen) fizesse meg a hatalmas újjáépítési erőfeszítések egy részét.

Érdemes megjegyezni, hogy az orosz olajimport vámjának ötlete Mario Draghi olasz kormányfő múlt heti washingtoni látogatásán vetődött fel, amikor Joe Bidennel találkozott és ezután jött most az amerikai pénzügyminisztériumi jelzés a formálódó tervre. Egyelőre az viszont nem világos, hogy egy G7 formációban megszülető, orosz olajra vonatkozó importvám terve hogyan lenne általánosan kötelező az EU-ban, illetve Magyarországon is, ha azt a magyar kormány eseteg szintén elutasítaná.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 354 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA dirigálja az európai uniót. Az unió vezetői süllyednek el szégyenükben. Nem fognak, tudom. Hosszabb távú terveknek akarnak megfelelni.

A nem uniós európai országok jól járnak. Majd veszünk tőlük.

1. Az amerikai vállalatokra különadót kell kivetni Magyarországon.
2. A dollárt kivezetni a magyar nemzetközi kereskedelemből.
3. Brutális védővámok.

Ki veti ki a vámot és milyen jogon? Csupán ez a kérdés. Ha ezt sikerül
megválaszolni valami csoda folytán, akkor már csak arról kéne
értekezni, hogy miért is kéne a beszedett vámot odaadni másnak.

Szóval ez nem úgy van, hogy valaki kigondolja, hogy mit kéne csinálni
egy másik ország pénzével, aztán az úgy renben is van. Mert
teszemazt, Magyarország javasolhatja, hogy az USA költségvetésének
5 % legyen mondjuk Nógrád megyéjé, mert ott van Zabar, ami egy
hűvös hely Floridához képest, attól ez még nem fog működni.

Előre lát nagyon. És még miniszter lett Csák János jövőkutató, aki egy új tudományágat képvisel:-)
Jó munkát a kormánynak:-)

Lets go Brandon! - a jó édes anyukájukat büntetgessék a kretén demokraták.

Anno egyetemistaként ott vonultam a menetben.....Budapest, XI.ker. Ho Si Minh parkból indultunk, skandáltuk, Ki a gyilkos? ...Nixon....akkor éppen Vietnamban építették a demokráciát...csak a buta nép nem érti meg, hogy jót akarnak vele tenni.
Nos, ezen egykori lelkes, szabadságharcos lelkületű ifjak közül ma sokan Nixon utódaira esküsznek.....

Majd az oroszok újjá építik Ukrajnát.
Csak előbb megszerzik.
Lesz nekik miből.
Vasérc, szén, gáz, ritka földfémek, gabona, van ott minden.
EU, USA orra fokhagymás.

Én nem vagyok Fidesz oligarcha, de van MOL részvényem. Az OTP árfolyama a háború miatt megfeleződött. Azt a pár magyar multit, ami van ne áldozzuk be, hogy mások halásszák el a piaci pozícióikat. Ugyanis erre megy ki a játék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés