Szijjártó: A NATO-álláspont egybeesik a magyar nemzeti érdekkel

2022. május 15. 13:00
A magyar külügyminiszter szerint a délről érkező kihívásokról sem szabad megfeledkezni.

Szijjártó Péter vasárnap Berlinben, a NATO külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott tájékoztatót, amelyet az érdeklődők a közösségi oldalán is figyelemmel kísérhettek.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a mostani tanácskozás napirendjén az orosz-ukrán háború szerepel. Majd azzal folytatta: „jó néhány tagállam, közük a legnagyobb tagországok álláspontja nyomán kikristályosodó közös NATO-s álláspont továbbra is egybeesik a magyar nemzeti érdekkel. Ez, azt gondolom, hogy kifejezetten jó hír. A közös álláspont pedig az, hogy

mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük ennek a háborúnak a továbbterjedését Ukrajna határain túlra”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Majd azzal folytatta, hogy nekünk szomszédos országnak ez a legfontosabb szempont, valamint az, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban legyenek. Szijjártó emlékeztetett arra is, hogy a NATO egy védelmi szövetség, az a dolga, hogy megvédje a tagállamokat és azoknak területét, „minden négyzetcentiméterét”

Szijjártó elmondta: a tagországok abban is egyetértenek, hogy

el kell kerülni egy közvetlen NATO–Oroszország konfliktust.

Leszögezte: „rendkívül törékeny a helyzet és ebben a helyzetben szükség van az óvatosságra”.

A NATO továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának

A miniszter kitért arra is, hogy megértik azokat a tagországokat, amelyek fegyverek szállításával segítik Ukrajnát. „Rendkívül fontos, hogy ezekre a fegyverszállításokra ne NATO-keretben kerüljön sor” – húzta alá. Majd tisztázta, hogy továbbra is egyetértés van abban, hogy a „NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a konfliktusba. Ennek a fenntartása azért nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a NATO résztvevő féllé válását. (...) Magyarország is ezért döntött úgy, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába”.

Elhangzott a tanácskozáson, hogy a kommunikációs csatornákat fenn kell tartani Oroszországgal. A külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte, hogy a héten létrejött egy telefonos beszélgetés az orosz és az amerikai védelmi miniszterek között.

Magyarország már mintegy 700 ezer menekültet engedett be

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországra Ukrajnából beengedett menekültek száma megközelíti a 700 ezret. Szijjártó hozzáfűzte, hogy a helyzetet látva a menekültek száma nem fog csökkenni, de

„Magyarország készen áll arra, hogy a háború elől menedéket kérőket beengedje”.

„A tervezett szankciók egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetnék a hatásukat”

A miniszter a szankciós csomag kapcsán megjegyezte, hogy azt hétfőn Brüsszelben fogják alaposabban megtárgyalni, de elmondta, hogy a magyar álláspontot a vasárnapi tanácskozáson ismertette. Aláhúzta, hogy értelmetlennek látják olyan szankciók elfogadását, amelyek „jobban fájnak nekünk, mint annak az országnak, Oroszországnak, amelyre azt kivetnék. Mivel nem a magyar emberek tehetnek ennek a háborúnak a kitöréséről, ezért senki sem várhatja el, hogy a magyar emberek fizessék meg ennek az árát. Egy olajembargó egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását” – ismertette újból a magyar álláspontot a témában.

Nem szabad elfeledkezni a délről jövő kihívásokról sem

Végül megemlítette, hogy egy hónap múlva találkoznak a NATO állam- és kormányfői Madridban, és egyeztetnek a szövetség jövendőbeli stratégiájáról, amelyet stratégiai iránytűnek is nevezne. Szijjártó rámutatott, hogy a keleti biztonsági kihívás mellett nem szabad elfeledkezni a délről érkezőkről sem. „Mi magyarok a saját bőrünkön tapasztalhattuk, milyen komoly erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a saját határainkat és az uniót az illegális migrációtól.” 

Majd hozzátette, az Ukrajnában zajló háborúnak van hatása a terrorellenes küzdelemre is, „hiszen a terrorszervezetek megpróbálják kihasználni, hogy a figyelem Európában Ukrajnára irányul, és például az Iszlám Állam vezetői arra utasították a tagjaikat, hogy minél több akciót kövessenek el Európában”.

„És mivel Oroszország és Ukrajna is a legnagyobb gabonaexportőrök közé tartozik, a konfliktusuk miatt csökkenő kivitel súlyos élelmezési gondokat okozhat eleve kevéssé stabil térségekben.

Ez pedig a szélsőségek és a terrorizmus erősödéséhez vezethet, aminek hatására újabb migrációs hullámok indulhatnak el” – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter tájékoztatóját alább tekintheti meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez bővebben mit jelent?

Szíjjártó amit mond, az mind jól megállja a helyét.

el kell kerülni egy közvetlen NATO–Oroszország konfliktust,
„rendkívül törékeny a helyzet és ebben a helyzetben szükség van az óvatosságra”.
értelmetlennek látják olyan szankciók elfogadását, amelyek „jobban fájnak nekünk, mint annak az országnak, Oroszországnak, amelyre azt kivetnék.
Magyarország... nem szállít fegyvereket Ukrajnába.
Svédország és Finnország NATO belépésével kapcsolatban Törökország véleményét is meg kell fontolni.

Mit értsünk "A Moszkvához húzódó NATO fegyvertelepítések" mondásodon?

Ezen az alapon a gáz ás olaj vétót is rábízhatnák a tagállamokra.Miért nem teszik?

Értem, Tehát elismered, hogy a kormány mostani álláspontja ezt a kellemetlenséget igyekszik megelőzni, ha a kormány ebből enged, akkor az káros lesz ránk nézve. Azaz, Brüsszel egy ránk nézve káros megoldást erőltet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés