Megszoktuk, hogy mindig az oroszok kémeinek bélyegeznek minket

2022. május 13. 9:52

Szijjártó Péter
El País
Az embargós javaslat többet árt, mint használ. Interjú.

– Nem tart attól, hogy ha nem támogatják a szankciókat, akkor Putyin támogatójának fogják önöket tartani az EU-ban?

– Ez a javaslat többet ártana, mint használna. Számunkra ez magyar kérdés, nem orosz. Hozzászoktunk már ahhoz, hogy teljesen mindegy, mit csinálunk – akkor is, ha mások hasonlóan éreznek, csak nem mondják ki hangosan –, mindig az oroszok barátainak és kémeinek bélyegeznek bennünket.

– Pillanatnyilag milyen kapcsolatban vannak Putyinnal?

– Eddig nagyon pragmatikus volt a kapcsolatunk. A háború kitörése után a miniszterelnök egyeztetést kezdeményezett Putyin elnökkel. Gyakorlatilag ennyi. A miniszterelnök felajánlotta, hogy Budapesten legyenek a béketárgyalások. Ez a háború súlyos fenyegetést jelent Magyarország biztonságára. Elítéltük az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni agresszióját. Nem kérdés, hogy Ukrajna oldalán állunk-e. És pillanatnyilag Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját visszük véghez: tízmillió alatti ország vagyunk, de mégis több mint hétszázezer menekültet fogadtunk eddig Ukrajnából.

– De a legtöbben továbbmennek. Hányan maradtak?

– Egy idő után egy részük megy, egy másik marad. Utóbbiak körülbelül százezren vannak.

– A jelentős magyar kisebbséggel rendelkező Kárpátalja elleni támadások hatására sem gondolták át a fegyverszállítással kapcsolatos álláspontjukat?

– Nem akarjuk, hogy a magyar–ukrán határ fegyverszállítások színhelye legyen. Azok a támadások utakat és fegyverraktárakat céloztak. Nem fogunk fegyvereket küldeni, és a Magyarországon keresztül történő fegyverszállításokat sem fogjuk megengedni.

– Milyen a kapcsolatuk Ukrajnával? Néhány nappal ezelőtt egy vezető ukrán személyiség arra utalt, hogy Putyin előre figyelmeztette Orbánt, a miniszterelnök pedig korábban azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij az ellenfelük.

– A háború előtt nem volt valami jó a kapcsolatunk a magyar kisebbség jogainak folyamatos megsértése miatt. De amint kitört a háború, ezt félretettük. Hogy úgy mondjam, nem volt valami kellemes, hogy megpróbáltak belenyúlni a választási kampányunkba. Azok a provokációk, mint amit ön is említett, hogy mi előre tudtuk az egészet és el akartuk foglalni az ukrán területek egy részét, egyszerűen hülyeségek. Miért is kritizálnak bennünket? Mert nem szállítunk fegyvereket. Nem tűnik valami igazságosnak, mert eközben minden menekültet befogadunk, és nem várunk érte hálát. Keresztény nemzet vagyunk, nyilvánvalóan befogadjuk a háború elől menekülőket.

– Ebben az esetben igen, de a Szíriából menekülőket nem fogadták szívesen.

– Ezek teljesen más dolgok. Szíria és Magyarország között legalább hét biztonságos ország található. Azoknak, akik megtámadták a határunkat, nem volt joguk Magyarországra jönni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is tudom, hogy KGBéla hol politizált?

1. Kevesebb fegyver, kevesebb háború - Béke.

2. Több fegyver, több háború - több bevétel.
+ Nincs közbeszéd a United Satan of America atomrobbanó államadósságáról,
de még a kazár-FED-ről sem beszélnek a médiák, amely a kifizethetetlen USA-államadósságot létrehozta.

Ki lehet találni,
hányas pont tartozik a magyarhoz,
és hányadik a kazármocsokállamhoz...

Macront bezzeg nem értesítette Putyin. Bár ez az agyrém felértékeli Orbán Viktort.
Zelenszkij egy árva köszönömöt nem ejtett még ki a száján felénk.
Az nem érdekli, hogy kaját, orvosi cuccokat küldünk, neki fegyverek kellenek, szeret a kis bohóc lövöldözni, az nem baj, ha éhen hal a népe, ennek a kő gazdag ripacsnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés